Nogomet
37

Liga prvaka: Schalke protiv Chelseaja, Arsenal sa Dortmundom, okršaj Milana i Barcelone

Piše: D. B.
Nogometaši Arsenala na treningu (Foto: AFP)
Nogometaši Arsenala na treningu (Foto: AFP)
Večeras se igra 3. kolo grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H, a donijet će nekoliko posebno zanimljivih i atraktivnih susreta.

Grupa E

Steaua - Basel

Steaua nakon dva odigrana kola nema nijedan osvojeni bod, a priliku za uključivanje u borbu za 1. i 2. poziciju tražit će u susretu sa Baselom na domaćem terenu. S druge strane, Basel ima tri boda, kao i Chelsea, pa mora osvajati bodove kako bi držao priključak za vrh, s obzirom na to da će voditi žestoku borbu sa Chelseajem i Schalkeom za prolazak u nokaut fazu.

Schalke - Chelsea

Schalke iz dva kola ima maksimalnih šest bodova i sada dočekuje glavnog konkurenta u grupi, ekipu Chelseaja, koja se nakon poraza od Basela u prvom kolu probudila, osvojila tri boda i sada namjerava svoju moć pokazati i protiv prvoplasiranog njemačkog tima. Namjera Plavaca je svakako da osvoje prvo mjesto u grupi, dok će Schalke učiniti sve za isti cilj. Međusobni obračun ovih dviju ekipa bi mogao odlučiti dosta toga.

  1. Schalke 6
  2. Chelsea 3
  1. Basel 3
  2. Steaua 0

Grupa F

Arsenal - Borussia Dortmund

Arsenal je u dobroj formi, kako u engleskoj Premierligi, tako i u Ligi prvaka. Iz dva kola u elitnom nogometnom takmičenju Topnici imaju maksimalnih šest bodova, a svoju dominaciju mogu produžiti ukoliko pobijede Dortmund, iako to neće biti nimalo lako. Arsenal i Dortmund su favoriti u grupi, ali Napoli se ne smije otpisati. Susret engleske i njemačke ekipe bi trebao biti prava poslastica za nogometne sladokusce.

Marseille - Napoli

Marseille nakon dva kola nema nijedan bod, a utakmica protiv Napolija je posljednja prilika da se uključi u borbu. S druge strane, hrabri Napolitanci imaju namjeru proći u nokaut fazu, ali ni 3. mjesto i Evropska liga ne bi bili loš ishod. Ipak, oni žele pobijediti Marseille i boriti se do posljednjeg kola sa Arsenalom i Dortmundom.

  1. Arsenal 6
  2. Borussia Dortmund 3
  3. Napoli 3
  4. Marseille 0

Grupa G

Porto - Zenit

Sjajni napadač Hulk sa Zenitom dolazi u goste svom Portu, za koji je igrao četiri godine. Ruska ekipa ima samo jedan osvojen bod i mora početi praviti bolje rezultate ukoliko se želi domoći nokaut faze. Porto je drugi s tri boda i također mora pobjeđivati ukoliko želi dostići prvoplasirani Atletico, jer Madriđani imaju šest bodova.

Austria Beč - Atletico Madrid

Austria je autsajder u ovoj grupi, ekipa iz Beča se nada iznenađenju, ali u 3. kolu ima veoma težak zadatak, jer igra protiv prvoplasiranog Atletica. Ekipa Nenada Bjelice još uvijek nije postigla gol, što je dodatni problem. Austrijin večerašnji protivnik, Atletico, namjerava pobijediti i učvrstiti se na prvom mjestu.

  1. Atletico Madrid 6
  2. Porto 3
  3. Zenit 1
  4. Austria Beč 1

Grupa H

Milan - Barcelona

Susret Milana i Barcelone će zasigurno biti veoma interesantan, barem ako je suditi prema njihovim ranijim susretima. Oba kluba žele prestiž u grupi, a u prednosti je zasad Barca, koja ima dva boda više. Utakmica na San Siru definitivno privlači mnogo pažnje, a rezultat bi bilo nezahvalno prognozirati.

Celtic - Ajax

Na dnu grupe H su Ajax s jednim bodom i Celtic bez bodova. Upravo će ova dva tima u 3. kolu odigrati međusobnu utakmicu, a domaćin će biti Celtic. Pobjeda bi i za jedne i za druge značila mnogo, dok bi eventualni remi vjerovatno značio da će se na kraju boriti za treću poziciju i odlazak u Evropsku ligu.

  1. Barcelona 6
  2. Milan 4
  3. Ajax 1
  4. Celtic 0

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.