Nogomet
41

Liga prvaka: Begović debitovao trijumfom, remi Rome i Barcelone, Dinamo savladao Arsenal

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nakon sinoćnjih uzbuđenja večerašnjim mečevima kompletirano je prvo kolo Lige evropskih prvaka, a na osam utakmica zapaženi su bili i neki od bh. reprezentativaca.

Derbi večeri u grupi E odigrali su Roma i Barcelona. Gostujući tim je imao vodstvo pogotkom Luisa Suareza, dok je jedan bod domaćem timu donio Florenzi. Vrijedi spomenuti odličan nastup Edina Džeke u timu Rome, dok Miralema Pjanića nije bilo zbog povrede.

Ubjedljivu pobjedu na startu ostvario je tim Bayer Leverkusena nad BATE Borisovom rezultatom 4:1. Mehmedi, dva uta Calhanoglu i Hernandez pogađali su za Apotekare, dok je jedini pogodak na utakmici postigao Nemanja Milunović.

Ubjedljiv na startu bio je i Chelsea pobijedivši rezultatom 4:0 tim Maccabija iz Tel Aviva. Strijelci za Plavce bili su Willian, Oscar iz penala, Costa i Cesc Fabregas. Na golu Chelseaja stajao je Asmir Begović koji je tako upisao uspješan debi u Ligi prvaka.

Dinamo Kijev i Porto su podijelili bodove, a meč je okončan rezultatom 2:2. Dvostruki strijelac za Portugalace bio je Aboubakar, dok su pogotke za Dinamo postigli Gusev i Buyalskyy.

Veliko iznenađenje u grupi F priredio je tim Dinama iz Zagreba koji je u Maksimiru rezultatom 2:1 porazio Arsenal. Strijelci za Modre bili su Pivarić i Fernandes, dok je čast Arsenala spasio Theo Walcott. U domaćem timu nije bilo Armina Hodžića koji je meč odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Ulogu favorita opravdao je tim Bayerna pobijedivši Olympiakos na gostovanju u Pireju rezultatom 3:0. Strijelci za Bavarce bili su dva puta Muller i Gotze.

Desetkovani debitant Gent koji je od 41. minute protiv Lyona igrao bez isključenog Dejaegera uspio je osvojiti prvi bod u elitnom klupskom takmičenju, a meč je okončan rezultatom 1:1. Gosti su poveli golom Jalleta, a bod Gentu donio je potencijalni reprezentativac Danijel Miličević. Gosti su u samom finišu propustili iskoristiti jedanaesterac, a neuspješan je bio Lacazette. Danijel Milićević je odigrao 68 minuta, dok Haris Hajradinović nije konkurisao za večerašnju utakmicu.

Iznenađujući trijumf na Mestala stadionu ostvario je Zenit nad Valencijom rezultatom 3:2. Strijelci za ruski klub bili su dva puta Hulk i Witsel, dok su za Šišmiše pogađali Cancelo i Gomes.

Rezultati:

Roma - Barcelona 1:1 Leverkusen - BATE Borisov 4:1 Chelsea - Maccabi Tel Aviv 4:0 Dinamo Kiev - Porto 2:2 Dinamo Zagreb - Arsenal 2:1

Olympiakos - Bayern 0:3 Gent - Lyon 1:1 Valencia - Zenit 2:3