Nogomet
42

Liga prvaka: Bayern se žestoko osvetio Arsenalu, Hodžić strijelac za Dinamo

Piše: D. B.
Barcelone - BATE
Večeras je odigrano osam utakmica 4. kola Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Ljubitelji nogometa su imali priliku uživati u odličnim utakmicama. Mogu se izdvojiti pobjeda Bayerna nad Arsenalom 5:1, kao i Rome protiv Leverkusena 3:2.

Grupa E

Barcelona - BATE Borisov 3:0

Publika na stadionu Camp Nou je čekala gol do 31. minute, kada je iz penala pogodio Neymar i donio vodstvo Barceloni. To je bilo sve vrijedno pomena iz prvog poluvremena.

Igrala se 60. minuta kada je Neymar asistirao Suarezu za pogodak i vodstvo Barce od 2:0. Svoj drugi gol je Neymar postigao u 83. minuti nakon asistencije Suareza. Rezultat se do kraja nije mijenjao, a Barca je osigurala plasman u osminu finala.

Roma - Bayer Leverkusen 3:2

Roma je povela protiv Bayera u 2. minuti utakmice preko Mohameda Salaha, kojem je asistirao kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko. Dijamant je potom u 29. minuti iskoristio asistenciju Nainggolana i upisao se na listu strijelaca, a Roma je povela 2:0. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Na otvaranju drugog poluvremena je Leverkusen postigao dva brza gola, prvi je djelo Mehmedija iz 46, a drugi Chicharita iz 51. minute. Ipak, Roma je uspjela doći do novog vodstva, a strijelac je bio bh. reprezentativac Miralem Pjanić iz penala u 81. minuti. Igrač Leverkusena Toprak je isključen nakon što je skrivio penal. Roma je na kraju slavila rezultatom 3:2.

Tabela

  1. Barcelona 10
  2. Roma 5
  3. Leverkusen 4
  4. BATE 3

Grupa F

Bayern - Arsenal 5:1

Bayern je u ovoj utakmici tražio osvetu za poraz na Emiratesu, pa su Bavarci od prve minute krenuli odlučno ka golu Topnika. To se isplatilo već u 10. minuti kada je nakon centaršuta Alcantare pogodio Lewandowski za vodstvo Bayerna.

Tri minute kasnije se zatresla i mreža Bavaraca, ali je Ozilov gol poništen zbog igranja rukom.

U 29. minuti je Bayern poveo 2:0, strijelac je bio Muller, a asistent Coman. Treći gol za Bayern djelo je Alabe iz 44. minute. Domaći su nakon prvog poluvremena vodili rezultatom 3:0.

Bayern je nastavio s dobrom igrom u drugom poluvremenu, što je rezultiralo novim golom. Robben je nakon nakon dodavanja Alabe u 55. minuti pogodio za 4:0.

Igrala se 69. minuta kada je Arsenal preko Girouda smanjio na 4:1. Za potpunu katastrofu Topnika pobrinuo se Muller svojim drugim golom na ovoj utakmici. Bayern je zasluženo pobijedio Arsenal rezultatom 5:1.

Olympiacos - Dinamo Zagreb 2:1

Nakon što je Olympiacos slavio u Zagrebu protiv Dinama rezultatom 1:0, Modri su željeli uzvratiti na pravi način. Od prve minute su zaigrali hrabro, a poveli su u 21. minuti golom bh. reprezentativca Armina Hodžića, koji je postigao gol glavom. To je bio rezultat prvog poluvremena.

U nastavku utakmice je Olympiacos mogao do brzog izjednačenja, ali je u 55. minuti Fortounis promašio penal. Ipak, domaći su uspjeli izjednačiti u 65. minuti preko Pardoa, koji je savladao golmana Dinama Eduarda. Modri su se našli u problemima u 79. minuti kada je crveni karton dobio Pivarić. To je pomoglo Olympiacosu da dođe do preokreta, a gol za konačnih 2:1 je postigao Pardo, kojem je to bio drugi pogodak na utakmici.

Tabela

  1. Bayern 9
  2. Olympiacos 9
  3. Arsenal 3
  4. Dinamo Zagreb 3

Grupa G

Maccabi Tel-Aviv - Porto 1:3

Kao što se i očekivalo, Porto je u Izrael došao s namjerom da pobijedi. Portugalski tim je poveo u 19. minuti golom Tella. Drugi gol za Portugalce djelo je Andrea iz 50. minute. Porto je poveo sa 3:0 u 72. minuti kada je Tello asistirao Layunu. Domaći su dvije minute kasnije smanjili na 3:1 nakon što je iz penala precizan bio Zahavi. To je bio konačan rezultat susreta.

Chelsea - Dynamo Kiev 2:1

Utakmica s Dynamom je za Chelsea bila prilika da se donekle iskupi navijačima. Plavci su poveli autogolom Dragovića u 34. minuti utakmice. Šok na Stamford Bridgeu je uslijedio u 78. minuti kada je na 1:1 izjednačio Dragović. Ipak, za pobjedu Chelseaja je u 83. minuti pogodio Willian. Bh. reprezentativac Asmir Begović je branio za Plavce.

Tabela

  1. Porto 10
  2. Chelsea 7 3, Dynamo Kiev 5
  3. Maccabi Tel-Aviv 0

Grupa H

Lyon - Zenit 0:2

Lyon je u susretu sa Zenitom imao posljednju šansu da sačuva šanse za plasman u nokaut fazu. Ipak, snažni Rusi su poveli u 25. minuti, Hulk je asistirao Dzyubi, koji je pogodio mrežu domaćih. Isti je igrač pogodio za 2:00 u 58. minuti, a drugu asistenciju je upisao Brazilac Hulk. Od 72. minute je Lyon igrao bez isključenog Gonalonsa, a u 89. minuti je na drugoj strani "pocrvenio" Anyukov. Utakmica je završena pobjedom Zenita 2:0. Rusi imaju maksimalan učinak i već su u osmini finala Lige prvaka.

Gent - Valencia 1:0

U prvom poluvremenu utakmice između Genta i Valencije golova nije bilo, a domaći su poveli na otvaranju drugog poluvremena, kada je u 49. minuti gol postigao Kums iz penala. To je bio i konačan rezultat ove utakmice.

Tabela

  1. Zenit 12
  2. Valencia 6
  3. Gent 4
  4. Lyon 1