Nogomet
8

Lagana pobjeda Manchester Cityja protiv Dinamo Kyiva, PSV "preživio" s igračem manje protiv Atletica

Piše: O. T.
Foto: EPA
Okončane su i posljednje dvije utakmice prvih okršaja osmine finala Lige prvaka. Manchester City je napravio odličan rezultat u Ukrajini savladavši Dinamo Kyiv rezultatom 3:1, dok je PSV na domaćem terenu izvukao vrlo dobrih 0:0 protiv Atletico Madrida.

Dinamo Kyiv - Manchester City 1:3

Utakmica u Ukrajini je obećavala golove pošto Manchester City nikada u svoje 34 utakmice Lige prvaka prije susreta sa Dinamo Kyivom nije završio meč bez primljenog ili postignutog gola. City je imao zadatak da upiše prvu pobjedu za engleske klubove u prvoj utakmici nokaut faze Lige prvaka, jer računajući prve okršaje u osmini finala, četvrtfinalu ili polufinalu, Chelsea je posljednji engleski klub koji je upisao pobjedu. To se desilo u aprilu 2012. godine kada je u prvoj utakmici polufinala poražena Barcelona (1:0) na Stamford Bridgeu.

City je nagovijestio pobjedu nakon 15. minuta igre kada je za 1:0 pogodio Aguero nakon što mu je Toure glavom spustio loptu iz kornera. Gosti su nastavili napadati i praviti šanse, dok Dinamo nije uspijevao uspostaviti igru s kojom bi se mogao ravnopravno nositi sa engleskim timom.

Dvije šanse za povećanje vodstva City je imao preko Aguera u 22. i Tourea u 35. minuti, ali novi gol je stigao tek pred kraj prvog dijela kada je u 40. minuti lijepu akciju Sterlinga i Aguera u gol pretvorio Silva.

Dinamo je mnogo bolje zaigrao u drugom poluvremenu i stigao je do pogotka u 59. minuti preko Buyalskyyjog. Ukrajinci su nakon gola imali period igre kada su bili u mnogo boljem izdanju za razliku od prvog poluvremena, ali je posljednjih 15 minuta ponovo pripalo Cityju koji je preko Silve u 76. i Tourea u 82. minuti mogao do trećeg gola. Posebno je upečatljiva bila šansa Tourea koji je sa dva metra neprecizno šutirao glavom.

Toure se iskupio u 90. minuti kada je pogodio za konačnih 3:1 čime je skoro ovjerio plasman Cityja u narednu fazu.

Manchester City: Hart, Sagna, Clichy, Otamendi, Kompany, Fernando, Sterling, Silva, Fernandinho, Touré, Agüero (od 91. minute Iheanacho).

Dynamo Kyiv: Shovkovskiy, Danilo Silva od 66. minute Makarenko), Dragović, Vida, Khacheridi, Rybalka, Garmash (od 31. minute Veloso), González, Buyalskiy, Yarmolenko, Teodorczyk (od 46. minute Moraes).

PSV - Atletico Madrid 0:0

Atletico Madrid je u ovom meču bio favorit iako je PSV slavio u sve tri utakmice na svom stadionu u grupnoj fazi Lige prvaka. Ohrabrujući faktor za goste bila je statistika koja je govorila da su u posljednjih 15 mečeva Lige prvaka čak 11 puta sačuvali mrežu.

Tim Diega Simeona stigao je do šanse u 18. minuti kada je Koke pokušao lobovati Zoeta, ali holandski golman se nije dao iznenaditi. Nova šansa za goste stigla je u 30. minuti kada je Griezmann izašao jedan na jedan sa golmanom PSV-a koji brani njegov udarac. Dvije minute kasnije gosti su opasno zaprijetili preko Proppera, ali je Oblak odbranio.

To su bile najveće šanse prvog poluvremena, a onda je domaći tim u 68. minuti ostao sa igračem manje kada je nakon drugog žutog kartona isključen Pareiro. PSV je sve svoje snage usmjerio na odbranu svog gola u čemu je uspio tako da će zbog rezultata 0:0 uzvrat biti znatno uzbudljiviji.

PSV: Zoet, Moreno, Arias, Bruma, Willems, Pröpper, Guardado (od 75. minute Hendrix), van Ginkel, Pereiro, Narsingh (od 65. minute Isimat-Mirin), Locadia (od 86. minute Lestienne).

Atlético: Oblak, Juanfran, Godín, Savić, Filipe Luís, Gabi, Koke, Saúl Ñíguez (od 74. minute Correa), Óliver Torres, Griezmann, Vietto (od 61. minute Torres).

Uzvratni mečevi igraju se 15. marta