Nogomet
645

Tok utakmice / Kvalifikacije za SP: BiH - Estonija 5:0

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na stadionu Bilino Polje u Zenici u 1. kolu grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. slavila je protiv reprezentacije Estonije. Meč je počeo u 20:45 sati, a tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
  • Kraj. Sjajno otvaranje kvalifikacija Bosne i Hercegovine pobjedom 5:0 nad Estonijom.

Ostali rezultati grupe H u 1. kolu kvalifikacija za SP u Rusiji:

Kipar - Belgija 0:3 Gibraltar - Grčka 1:4.

90+2' - GOOOOOOOOOOOOOOL! GOOOOOOOOOOOL! Spahić! Izveli smo dva vezana kornera i nakon drugog Pjanić pronalazi Spahića koji svojim drugim golom na ovom meču pogađa za 5:0.

90+' - Meč je produžen za tri minute.

89' - Belgija golom Carrasca povela sa 3:0 protiv Kipra. Potom je Batshuayi promašio penal. Ako ostanu ovi rezultati u našoj grupi (Gibraltar - Grčka 1:4), bit ćemo prvi u grupi H nakon 1. kola.

83' - GOOOOOOOOOOOOL! Ibišević na asistenciju Milićevića. Kontranapad je predvodio Lulić koji dodaje za Milićevića, a ovaj centrira za Ibiševića koji pogađa glavom za 4:0.

81' - Treća izmjena u našem timu. Kapiten Džeko izlazi, a mijenja ga Đurić koji dobija velike ovacije.

80' - Sjajna šansa! Džeko je iskosa sa oko 14 metara šutirao, ali još jedna odlična odbrana Aksalua.

79' - Opasniji pokušaj gostiju. Sa distance je snažnim udarcem pokušao igrač Estonije, ali brani Begović.

75' - Druga izmjena za naš tim. Višću je zamijenio Milićević koji večeras debituje za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj 30-godišnji ofanzivac je član belgijskog Genta.

74' - Opet prijeti Vassiljev i ponovo bezopasno, ali prvi udarac gostiju u okvir našeg gola.

73' - Pokušaj Vassiljeva odlazi preko gola. Bez opasnosti za Begovića koji nije imao posla večeras.

71' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! GOOOOOOOOOOOOOL! KAKAV GOL MEDUNJANINA! Pjanić je centrirao na 16 metara, a Medunjanin iz voleja zakucao loptu u mrežu gostiju.

71' - Višćin udarac izblokiran. Novi korner za naš tim.

65' - Estonija je imala šansu da zaprijeti, ali loše su završili napad. Estonci su još uvijek bez udarca u okvir našeg gola.

62' -Prva izmjena za naš tim. Vranješa je zamijenio Bičakčić.

61' - Stativa! Ibišević je šutirao. Ukrali smo loptu na sredini terena, Medunjanin je dodao Pjaniću, ovaj pronalazi Ibiševića koji izlazi jedan na jedan protiv Aksalua, ali pogađa stativu. Ovacije sa tribina za Vedada Ibiševića.

57' - Selektor Baždarević je na zagrijavanjem, među ostalima, poslao Milana Đurića kojeg navijači žele vidjeti na terenu i skandiraju njegovo ime.

54' - Višća je izborio drugi naš korner na ovom meču. Ponovo na desnoj strani. Bez opasnosti za Estonce nakon pokušaja Zukanovića.

52' - Prekršaj Vranješa na desnoj stani terena uz liniju za gol-aut. Žuti karton za Vranješa. Bez opasnosti za naš tim nakon centaršuta. Zukanović je izbacio loptu.

48' - Velika šansa! Višća je na desnoj strani šesnaesterca dodao Pjaniću, ovaj odlično dribla protivnika i pronalazi Ibiševića koji sa 11 metara šutira, ali Aksalu odlično brani prizeman udarac.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Prva izmjena u redovima gostiju. Kruglov je zamijenio Metsa.

  • Igrači se vraćaju na teren. Uskoro počinje drugo poluvrijeme.

  • Kraj prvog poluvremena. Iza nas je odličnih prvih 45 minuta. Dva gola uz dominantnu predstavu scenarij je koji zadovoljava ukuse.

  • Nakon što je domaćin Gibraltar izjednačio na 1:1, Grčka je munjevito okončala finiš prvog poluvremena i u razmaku od tri minute postigla čak tri gola. Prvo je Wiseman postigao autogol u 44. minuti, da bi Fortounis u 45. i Torosidis u drugoj minuti sudijske nadoknade pogodili za 4:1. Belgija i dalje vodi sa 1:0 u gostima protiv Kipra.

44' - Prečka! Džeko je sjajno izbacio Pikka i onda pogodio prečku sa desne strane kaznenog prostora. Čini se da je golman Aksalu uspio dodirnuti loptu.

39' - Žuti karton dobio je Mets.

38' - Kakva šansa! Džeko je dodao za Kolašinca na lijevoj strani, on pronalazi Pjanića koji sa oko sedam metara šutira pravo u Aksalua.

31' - Veliko iznenađenje u našoj grupi! Gibraltar je izjednačio protiv Grčke na 1:1. Gol je postigao Walker u 26. minuti. Ovo je tek peti gol u 19. utakmici Gibraltara računajući i prijateljske mečeve.

29' - Ibišević šutira u golmana gostiju nakon centaršuta Pjanića.

27' - Džeko odlično ostavlja loptu za Ibiševića koji sa oko 20 metara šutira pored gola. Sjajna atmosfera na tribinama.

26' - Klavan se vratio na teren.

25' - Kapiten i najskuplji igrač Estonije Ragnar Klavan napustit će teren. Ovaj štoper Liverpoola je bio upitan za ovaj meč. Nije poznato da li će nastaviti meč.

23' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! GOOOOOOOL! Džeko! Aksalu je otišao desno, a Džeko je šutirao u njegovu lijevu stranu i pogodio za 2:0. Fenomenalno otvaranje meča! Dijamant je gol posvetio gluhonijemim osobama.

Ispunio obećanje: Džeko poslao poruku gluhonijemim osobama nakon postignutog gola

23' - Žuti karton dobio je Klavan.

22' - PENAL ZA NAŠ TIM! Pjanić je odlično uposlio Džeku koji izlazi jedan na jedan protiv golmana koji ga zajedno sa štoperom Klavanom ruši i sudija pokazuje na bijelu tačku. Džeko će šutirati.

19' - U našoj grupi pala su još dva gola. Belgija od 13. minute golom Lukakua vodi na gostovanju kod Kipra, dok Grčka od 10. minute preko Mitrogloua vodi u gostima kod Gibraltara.

17' - Ibišević je izborio prekršaj na oko 30 metara od gola. Pjanić je tražio Džeku koji ne stiže do lopte.

16' - Proslava Spahićevog gola na tribinama Bilinog Polja.

15' - Korner sa desne strane za naš tim. Prvi u ovoj utakmici.

11' - Estonija je pokušala iz slobodnog udarca, ali je naš živi zid u dva navrata zaustavio pokušaj.

7' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!!! Spahić!!! Pjanić je centrirao iskosa sa lijeve strane sa oko 30 metara udaljenosti, svi igrači su krenuli prema golu, a iz gužve se izdvojio Lulić do kojeg dolazi lopta. Potom Lulić glavom loptu šalje u gužvu, Ibišević šutira, golman Aksalu brani, a do odbijene lopte u velikoj gužvi dolazi Spahić koji pogađa glavom za 1:0. Sjajan početak meča!

6' - Višća je iznenada došao do lošte na oko 20 metara od gola i šutirao pri meču se okliznuo što je utjecalo da neprecizno šutira pored gola.

5' - Za sada mirno otvaranje meča. Bez šansi. Lopta je uglavnom na sredini terena. Nakon dobre akcije podesnoj strani, Višća je tražio Ibiševića, ali je odbrana u posljednji čas otklonila opasnost. Potom Vranješ loše centrira.

1' - Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

20:41 - Slijedi intoniranje himni. Prvo himna gostiju Estonaca. Himna je pozdravljena aplauzom. Slijedi himna Bosne i Hercegovine. Ispraćena je i naša himna gromoglasnim aplauzom. Čekamo početak utakmice.

20:38 - Uprkos kišovitom vremenu na Bilinom Polju se nalazi oko 12 hiljada naših navijača. Na teren izlaze stručni štabovi oba tima. Čeka se izlazak igrača. "Volim te Bosno!" odjekuje sa tribina.

U Zenicu stigli navijači iz cijele BiH i dijaspore, pobjeda jedina opcija

20:36 - Estonija ima jako loš učinak u gostujućim kvalifikacionim mečevima. U posljednjih šest kvalfikacionih mečeva za Euro 2016. i Mundijal 2014. upisali su pet poraza (Holandija, Litvanija, Engleska, Slovenija, Švicarska) i jedan remi (San Marino) uz gol-razliku 0:10. Posljednji gol u zvaničnom meču u gostima postigli su Mađarskoj 10. septembra 2013. godine kada su poraženi sa 5:1.

20:35 - Bosna i Hercegovina je u ovoj godini odigrala pet prijateljskih utakmica i ostvarila je četiri pobjede (Luksemburg, Švicarska, Danska nakon penala na Kirin kupu i Japan u finalu Kirin kupa) uz jedan poraz (Španija).

Estonija je odigrala osam utakmica u ovoj godini, od čega dvije u okviru Baltičkog kupa. Zabilježila je tri poraza (Srbija, Litvanija na Baltičkom kupu, Portugal), četiri remija (Švedska, Norveška, Latvija na Baltičkom kupu, Malta) i jednu pobjedu (Andora).

20:34 - BiH će igrati u sastavu: Begović, Vranješ, Zukanović, Spahić, Kolašinac, Višća, Pjanić, Medunjanin, Lulić, Ibišević, Džeko.

Na klupi su: Šehić, Burić, Cocalić, Bičakčić, Hodžić, Vrančić, Milićević, Šunjić, Đurić, Cimirot, Aničić i Duljević.

S druge strane, Estonija će igrati u sastavu: Aksalu, Teniste, Baranov, Klavan, Pikk, Kallaste, Antonov, Mets, Kams, Vassiljev, Zenjov.

Na klupi Estonije su: Vikla, Subbotin, Tamm, Kruglov, Dimitrijev, Gussev, Anier, Purje, Sappinen, Lepistu, Jurgensson i Igonen.

20:32 - Zmajevi su nakon dolaska na stadion prošetali odlično pripremljenim travnjakom Bilinog Polja, a mnogobrojni navijači su ih pozdravili aplauzima i ovacijama. Iako je u Zenici kišovito, podrška s tribina neće izostati.

Igrači i navijači "zagrijani" za Estoniju, sve spremno za prvu utakmicu Zmajeva u kvalifikacijama za SP

20:31 - Ovo će biti naš šesti susret sa Estonijom. Dva meča smo odigrali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine, jednom smo odigrali prijateljski meč 2005. godine i dva puta smo se susreli u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine. Upisali smo tri pobjede te po jedan remi i poraz. Ovo su zabilježeni rezultati:

  1. septembar 1998. godine: BiH - Estonija 1:1
  2. oktobar 1999. godine: Estonija - BiH 1:4
  3. august 2005. godine: Estonija - BiH 1:0
  4. septembar 2008. godine: BiH - Estonija 7:0
  5. oktobar 2009. godine: Estonija - BiH 0:2

Iskustva s Estonijom: Ćirinih "dat ćemo im pet" i sjećanje na Baljićevu simultanku

20:30 - Reprezentacija Bosne i Hercegovine ovom utakmicom otvara svoj šesti ciklus kvalifikacija za svjetska prvenstva. Jednom smo zaustavljeni u baražu (Kvalifikacije za Mundijal 2010.) i jednom smo se plasirali (Kvalifikacije za Mundijal 2014.). Ovaj put sa nama u grupi nalaze se Belgija, Grčka, Estonija, Kipar i Gibraltar.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba. Dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojoj se sastaju reprezentacije Bosne i Hercegovine i Estonije. Meč počinje u 20:45 sati sa direktnim prijenosom na BHRT-u.