Nogomet
48

Iskustva s Estonijom: Ćirinih "dat ćemo im pet" i sjećanje na Baljićevu simultanku

Piše: Edin Isanović
Bh. nogometna reprezentacija večeras u Zenici igra prvu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Mundijal koji će se održati 2018. godine u Rusiji. Protivnik je Estonija, reprezentacija koja ima jednu specifičnost kada je naš državni tim u pitanju.

Protiv ove nacionalne vrste bh. selekcija ima upisanu najveću pobjedu u historiji. Bio je 10. septembar kada su Zmajevi pod vodstvom Ćire Blaževica u Zenici ubacili sedam puta loptu u mrežu golmana Joela Londaka. Pogađali su tri puta Misimović, dva puta Džeko i po jednom Muslimović i Ibričić.

Pamti se da je poslije meča tadašnji selektor kroz šalu naglasio kako je igračima rekao da daju pet golova, a te da će strijelci šestog i sedmom pogotka odgovarati zbog toga.

U tim istim kvalifikacijama bh. reprezentacija je težila da izbori plasman na Mundijal koji je 2010. godine održan u Južnoafričkoj Republici. Gostovanje u Talinu 10. oktobra 2009. godine bilo je izuzetno važno u nastojanjima da se Zmajevi domognu Rta dobre nade kroz dodatne kvalifikacije. Gosti su golovima Edina Džeke i Vedada Ibiševića osvojili kompletan plijen i izborili su plasman u baraž gdje su eliminisani od Portugala.

Osim ovog ciklusa BiH i Estonija su bili u grupi i u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo koje je 2000. godine održano u Holandiji i Belgiji. Na Koševu je Estonija osvojila bod, bilo je 1:1. Igrao se 29. minut kada je Hibić postigao autogol. Poravnao je Sergej Barbarez sa jedanaest metara u 74. minuti. Uzvratni meč je odigran 9. oktobra 1999. godine u glavnom estonskom gradu, a obilježio ga je jedan čovjek - Elvir Baljić. Bh. reprezentativac je tada postigao četiri pogotka za trijumf 4:1.

Osim ova četiri dvoboja odigran je i jedan prijateljski meč. Bilo je to 18. augusta 2005. godine u Talinu, a bh. tim je sa klupe vodio Blaž Slišković. Iznenađujuće je slavila Estonija rezultatom 1:0 pogotkom Viikmae u 35. minuti.

Statistika pokazuje da je u dosadašnjih pet odigranih utakmica bh. reprezentacija slavila tri puta, jednom su pobijedili Estonci, dok je jedan meč okončan remijem.