Oštar start
0

KOLUMNA / Kud se probudih!?

Piše: Bakir Tiro
Prag je preplavila fenomenalna armija bordo navijača Sarajeva. Na Koševu je famozno grmio stadion okovan u plavoj Željinoj boji. Sve je ličilo na san, a jedino to nije bio san.

Prve utakmice trećeg pretkola Evropske lige u četvrtak (28. jula) u našoj državnoj prijestolnici zasjenile su i sjajni Sarajevo Film Festival.

  • Hoćemo večeras gledati film?
  • Ne pada mi na pamet. Igraju naši giganti - odgovori drsko moj drug svojoj ljepšoj polovini.

Pehiraš bez razloga

Začudih se, znajući da je papučar iz prospekta. Ona se ušuti. Ne pregovara. Poklopi se, što bi rekli mangupi u gradu na Miljacki.

On definitivno nije mangup. Iz nekog čudnog kompleksa sve bi dao da jeste. Dođe kod mene. Stol pun piva. Ispred nas velika plazma. Počinje direktan prijenos utakmice iz Praga. Sudija označi početak meča. Nazdravismo.

Nije prošlo deset minuta utakmice kada smo se prvi put umalo radovali. Obuća je odigrao za Hadžića. On je raspalio po lopti sa 30 metara. Zatresao je prečku Blažekovog gola. Sparta nije mogla prići Hamzićevom golu. Ipak, na poluvrijeme otišlo se bez pogodaka. U pauzi između dva perioda igre zove nas drug sa kojim smo posljednju deceniju i po nerazdvojni. Kaže: "Ne miriše mi ovo na dobro. Zijanit će i Sarajevo i Željo". Napadosmo ga.

Poče drugo poluvrijeme na Generali Areni. Sijevnu kontra tima Jiržija Plišeka. Ahoj! I naš tim povede. Kojašević je centrirao. Obuća se bacio i sa vrha peterca, u padu, glavom loptu proslijedio u gol Čeha. Skakali smo. Grlili se. Nazvasmo druga. Ponovo ga napadasmo: "Šta ti pričaš? Pehiraš bez razloga. Dobit će i Sarajevo i Željo".

Sparta je poslije primljenog gola od 64. minuta imala terensku inicijativu. Međutim, Hamzić je sve skidao. I u sudijskom vremenu novi kontranapad jednog od naša dva preostala predstavnika u Evropi. Suljić je kao vihor protutnjao po lijevoj strani. Zaobišao je i Blažeka, te loptu ubacio u nebranjenu Spartinu mrežu. Kraj – 2:0 za Sarajevo! Pjevamo po kući, ali se i brže, bolje prešaltasmo na Koševo, gdje Željina mašina melje Maccabi.

Zapalili baklju u stanu

Ekipa iz Tel Aviva grčevito se branila sve do 35. minute. Onda je slobodan udarac izveo Medunjanin. Pogodio je Karićevu mrežu za 0:1. Ušutismo se. Treći drug nije tada zvao. Valjda, kontao kako li će me sada napasti, u trenucima nervoze zbog primljenog gola.

No, onda je Osimov tim ubacio u petu brzinu. Bešlija je gurnuo loptu do Adilovića. On manirom rasnog strijelca, udarcem iz okreta, pogađa suprotni ugao gola golmana Haimova. Opet smo skakali, grlili se, nazdravljali pivama. Neću reći kojima da ne bih besplatno reklamirao određene proizvode. Uglavnom: poluvrijeme – 1:1. Zove treći iz našeg skromnog, ali tog dana podijeljenog društvanceta. I on sada veseo: "Ovo je odlično. I naši klubovi sada se ravnopravno rokaju sa evropskim rivalima". Nađosmo zajednički jezik.

Poče drugih 45 minuta igre. Kvesić je centrirao. Na drugoj stativi pronašao je Smajića, koji udarcem iz voleja dovodi Želju u vodstvo. Urlamo. Urlanje se čuje i iz komšiluka. Naš tim nastavio je sa napadima. Promašili su igrači sa Grbavice nekoliko prilika. Sve do 83. minute. Tada je u igru je ušao Višća. Uzeo je loptu na centru. Predriblao je pet protivničkih fudbalera, pa raspalio po lopti koja je završila u rašljama gola Maccabija. Nađosmo i baklju. Zapalismo je usred stana. Sretni smo. Presretni. Kraj i na Koševu. Željo je pobijedio sa 3:1. Kad?

Povratak u zbilju

Nazire se neko svjetlo. Jutro je. Budim se. Krmeljam. Trljam oči. Vraćam se u zbilju i shvatam. Nit' je moj jaran, konačno, pokazao zube svojoj ženi, nit' smo pili pive, nit' kući imam plazmu. Na skromnom TV-u sinoć sam gledao kako je Sarajevo popilo peticu u Pragu (0:5), a Željezničar dobro igrao protiv izraelskog tima. Badava!

"Dovoljno" samo za poraz na bh. olimpijskom stadionu (0:2).

Bilo je tako lijepo dok sam spavao. I san je dokaz koliko smo "pukli" u euforiji. Htjeli to mnogi priznati ili ne, gajili smo velike nade da naši klubovi, napokon, mogu napraviti iskorak u Evropi. Nažalost, i ove godine bili su izletnici na ino sceni. Istina, ne desi li se čudo, utjeha su pozitivni povjetarci u Švedskoj i Moldaviji. Za oluju je potrebno puno više...

'Bemti, kud se probudih!?