Na današnji dan prije 31 godinu
0

Sarajevo na prepunom Koševu odigralo 3:3 sa HSV-om

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan prije tačno 31 godinu FK Sarajevo je, u uzvratnoj utakmici Kupa UEFA, odigrao 3:3 sa njemačkim HSV-om. Zbog poraza u prvom meču u Hamburgu od 4:2 izabranici Fuada Muzurović oprostili su se od daljeg takmičenja.

No, krenimo redom. Na Koševu je 1. oktobra 1980. godine bilo prisutno 45 hiljada gledalaca. Svi su se nadali da Safet Sušić, Predrag Pašić i ostali mogu napraviti podvig i eliminisati renomiranog suparnika.

Za bordo tim su igrali: Janjuš, D. Božović, Lukić, Vidaković, Rajković, N. Ferhatović, Sušić, Janjoš (Vukičević), S. Merdanović, Kapetanović i Pašić.

Za HSV su nastupali: Koitka, Kaltz, Groh, Jakobs, Hieronymus, Hartwig,Reimann, Memering, Hrubesch, Magath, Dressel

Slavlje trajalo samo tri minute

S obzirom da su u prvom susretu crvene kartone dobili Radeljaš, Hadžibegić i Milak oni nisu imali pravo nastupa.

Novinari su zapisali da je Sarajevo te noći odigralo jednu od najboljih partija. U to vrijeme HSV je bio vicešampion Evrope. No, u prvih 15 minuta igrači u bordo dresovima stvorili su nekoliko izglednih prilika. Igrao se 23. minut kada dolazi do erupcije oduševljenja na najvećem bh. stadionu. Mrežu Koitka pogodio je Lukić. Međutim, slavlje je trajalo samo tri minute.

Grešku domaće odbrane iskoristio je Hrubesch i poravnao na 1:1. Ipak, do kraja prvog dijela domaći ponovo dolaze u vodstvo u 36. minuti. Sušić je predriblao nekoliko gostujućih nogometaša i asistirao za Pašića koji efektno ponetira za 2:1. Tim rezultatom otišlo se na odmor.

Na Koševu je tugovalo nekoliko desetina hiljada ljudi

Nastavak je donio silovite napade domaćih, ali dvije stopostotne prilike nije iskoristio Senad Merdanović. Kazna je stigala u 58. minuti. Ponovo je Janjuša savladao Hrubesch. Asistirao mu je Felix Magath.

U 80. minuti Pašić ponovo na asistenciju Sušića pogađa za 3:2. U tim trenucima gledaoci na Koševu su vjerovali da će Sarajevo postići i četvrti gol i izboriti produžetke (prvi meč završen 4:2 u korist HSV-a).

No, desilo se suprotno. Hat-trickom Hrubesch je završio koševsku priču. Utakmica je okončana rezultatom 3:3.

Na Koševu je tugovalo desetine hiljada ljudi. Sa njima se solidarisala cijela Jugoslavija, jer su svi vjerovali da jedna sjajna generacija bordo tima ima snage za veliki rezultat.

Prvi šef struke FK Sarajevo u to vrijeme bio je Fuad Muzurović. Evo kako se iz današnje perspektive prisjetio pomenutog meča.

"Mi smo u toj sezoni bili viceprvaci Jugoslavije, što je bio veliki uspjeh. Osim toga Sušić je bio najbolji strijelac lige. Bili smo presretni plasmanom u takmičenje koje je po rejtingu drugo na Starom kontinentu. Kada smo izvukli HSV znali smo da su oni favoriti. Ipak, nismo se predavali. Njehov trener bio je Branko Zebec, a pomoćnih Aleksandar Ristić", počinje razgovor za Sarajevo-x.com Muzurović.

Njemački klub je respektovao Sarajevo

Napominje da je na jednom turniru u Belgiji prije okršaja sa Nijemcima tim sa Koševa u jakoj konkurenciji osvojio prvo mjesto.

"Iz HSV-a su nas respektovali poslije toga. Ristić je izgledao zabrinuto, a Englezi su bili oduševljeni Sušićem. Međutim, u prvoj utakmici u Njemačkoj pristrasne odluke sudije Thomasa doprinijele su crvenim kartonima za Hadžibegića, Radeljaša i Milaka. Recimo, kod rezultata 3:2 produžio je osam minuta utakmicu. Kada su postigli četvrti gol odmah je svirao kraj. Sa nama je tada putovao i Miljan Miljanić koji je bio zgrožen suđenjem."

Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH podvlači da je Sarajevo uz malo sreće moglo proći dalje.

"U uzvratu koji se igrao prije tačno 31 godinu bilo je uzbudljivo. Moram istaći da je Zebec bio izuzetno korektan i mi smo se trudili da u Sarajevu uzvratimo dobrodošlicu. Pamtim da je stadion bio pun. Na poluvremenu smo imali vodstvo od 2:1. Sjećam se da je na pauzi u svlačionicu ušao Ante Sučić koji je tada bio gradonačelnik Sarajeva. Rekao je: 'Momci svi znate da sam Željovac, ali sam večeras svim srcem uz vas'. Bio je to lijep gest koji nam je mnogo značio. U nastavku smo igrali dobro, ali nismo na vrijeme postigli treći gol. Gosti su kasnije poravnali. Mi smo potom došli do 3:2, a kada su opet izjednačili bilo je jasno da smo eliminisani. Ostale je velika žal, jer i danas mislim da smo mogli proći dalje", zaključio je popularni Dajdža.