Nogomet
4

Kriza u FIFA-i: Princ Ali poziva da se ne razvlači izbor novog predsjednika

Klix.ba
Ali bin Al-Hussein (Foto: EPA)
Ali bin Al-Hussein (Foto: EPA)
Kandidat za predsjednika FIFA-e princ Ali bin Al-Hussein poručio je da bi svako odugovlačenje izbora nasljednika Seppa Blattera produbilo nestabilnost ove organizacije.

Jordanac želi zamijeniti suspendovanog predsjednika krovne svjetske fudbalske asocijacije na februarskim izborima, međutim, nakon suspenzije 79-godišnjeg Blattera, kao i predsjednika UEFA-e Michela Platinija, pojavile su se ideje o prolongiranju izbora.

Princ Ali smatra da bi se prolongiranjem svijetu poslala poruka kako ništa nije naučeno.

Švicarac Blatter i Francuz Platini su, podsjetimo, dobili suspenziju na 90 dana, zajedno sa generalnim sekretarom Jeromeom Valckeom. Razlog je istraga za kriminal zbog sumnjivih ugovora o TV pravima i isplate dva miliona švicarskih franaka. Sva tri čelnika negiraju bilo kakvu krivicu.

"Dok se kriza u FIFA-i produbljuje, ova organizacija treba povući crtu i dovesti odgovornog predsjednika. Odugovlačenje planiranih izbora bi samo prolongiralo prijeko potrebne promjene i stvorilo dodatnu nestabilnost. Svijetu bi se time poručilo da lekcije nisu naučene i da su nastavljeni isti oni dogovori 'sa strane', koji su zapravo i diskreditovali FIFA-u".

Hitni sastanak FIFA-e bit će održan 20. oktobra u Cirihu, a etički komitet počinje istragu.