Nogomet
0

FBI istražuje Blatterovu umiješanost u korupcijski skandal od 100 miliona dolara

Anadolija
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Sepp Blatter (Foto: Arhiv/EPA)
Odlazeći predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Joseph Sepp Blatter nalazi se pod istragom Američkog federalnog biroa (FBI) zbog sumnje da je učestvovao u korupcijskom skandalu vrijednom 100 miliona dolara.

Kako javlja britanski BBC, Blatter je navodno, prikrio slučaj u kojem je kompanija za sportski marketing ISL isplatila 100 miliona dolara bivšim čelnicima FIFA-e, među kojima se nalaze Joao Havelange i Ricardo Teixeira kako bi im zauzvrat osigurali marketinška i televizijska prava utakmica 90-tih godina.

Blatter je odbio navode da je znao nešto o ovim transakcijama kao i da je imao učešća u njima. BBC, također, piše da je reporter emisije Panorama vidio pismo Havelangea u kojem se navodi da je Blatter znao o isplati ISL-a. 

Blatter se već, zajedno s prvim čovjekom Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michelom Platinijem, nalazi pod suspenzijom FIFA-e od 90 dana, zbog sumnjive isplate dva miliona švicarskih franaka. 

On i Platini mogli bi doživotno biti isključeni iz fudbala na zahtjev Etičke komisije FIFA-e, a to se može dogoditi ukoliko se dokaže da su krivi u slučaju reketiranja i korupcije prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine naredna dva mundijala.

Preporučene sankcije za Blattera i Platinija odnose se na slučaj sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka izvršene 2011. godine. Uplatu na Platinijev račun odobrio je Blatter za njegove poslove savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine, a obojica se brane tezom da se radi o njihovom usmenom dogovoru. Novi izbor za predsjednika FIFA-e biće održani 26. februara u Cirihu, piše Anadolu Agency.