Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije

Klix.ba
21.12.2015. u 09:52
124
52
Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije
124
Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije Sepp Blatter i Michel Platini (Foto: EPA)
Etički odbor FIFA-e suspendovao je Seppa Blattera i Michela Platinija na osam godina. U tom periodu oni neće smjeti obavljati nikakve aktivnosti u svijetu fudbala.
Osim zabrane aktivnosti u fudbalu, Blatter je kažnjen sa 50.000 švicarskih franaka (nešto više od 46.200 eura), a Platini sa 80.000 francuskih franaka (više od 74.000 eura).

Ovim potezom u procesu protiv nekadašnjih čelnih ljudi FIFA-e i UEFA-e počeo je proces vraćanja ugleda krovne fudbalske organizacije.

Istraga protiv poznatog dvojca vodi se zbog sporne isplate dva miliona dolara Platiniju za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

U odluci odbora je navedeno da je "Blatter na poziciji predsjednika FIFA-e pismenim sporazumom od 25. avgusta 1999. godine sa Platinijem odobrio isplatu novca koja nije imala pravni osnov".

Blatter nije uspio dokazati pravni osnov ove isplate ni u pisanoj izjavi, a ni u toku saslušanja, tvrdi etički odbor. Njegova tvrdnja o postojanju usmenog dogovora nije bila uvjerljiva i odbor je odbacio.

FIFA-inim etičkim odborom je predsjedavao njemački sudija Hans-Joachim Eckert.

Oba čelnika su ranije negirala optužbe.

FIFA je zapala u krizu u maju ove godine kada je švicarska policija pretresla hotel Baur au Lac, a devet visokih fudbalskih zvaničnika u SAD-u optuženo za pranje novca, reketiranje i druga djela. U novembru je spisak osumnjičenih zvaničnika produžen za još 16 imena.

Našavši se pod velikim pritiskom javnosti, Blatter je u junu odstupio sa funkcije, samo nekoliko dana nakon što je ponovo izabran za predsjednika. To mu je trebao biti peti mandat.


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: