{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije

21.12.2015. u 09:52
124
52
Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije
124
Teška kazna: Blatter i Platini dobili osam godina suspenzije
Sepp Blatter i Michel Platini (Foto: EPA)
Etički odbor FIFA-e suspendovao je Seppa Blattera i Michela Platinija na osam godina. U tom periodu oni neće smjeti obavljati nikakve aktivnosti u svijetu fudbala.
Osim zabrane aktivnosti u fudbalu, Blatter je kažnjen sa 50.000 švicarskih franaka (nešto više od 46.200 eura), a Platini sa 80.000 francuskih franaka (više od 74.000 eura).

Ovim potezom u procesu protiv nekadašnjih čelnih ljudi FIFA-e i UEFA-e počeo je proces vraćanja ugleda krovne fudbalske organizacije.

Istraga protiv poznatog dvojca vodi se zbog sporne isplate dva miliona dolara Platiniju za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

U odluci odbora je navedeno da je "Blatter na poziciji predsjednika FIFA-e pismenim sporazumom od 25. avgusta 1999. godine sa Platinijem odobrio isplatu novca koja nije imala pravni osnov".

Blatter nije uspio dokazati pravni osnov ove isplate ni u pisanoj izjavi, a ni u toku saslušanja, tvrdi etički odbor. Njegova tvrdnja o postojanju usmenog dogovora nije bila uvjerljiva i odbor je odbacio.

FIFA-inim etičkim odborom je predsjedavao njemački sudija Hans-Joachim Eckert.

Oba čelnika su ranije negirala optužbe.

FIFA je zapala u krizu u maju ove godine kada je švicarska policija pretresla hotel Baur au Lac, a devet visokih fudbalskih zvaničnika u SAD-u optuženo za pranje novca, reketiranje i druga djela. U novembru je spisak osumnjičenih zvaničnika produžen za još 16 imena.

Našavši se pod velikim pritiskom javnosti, Blatter je u junu odstupio sa funkcije, samo nekoliko dana nakon što je ponovo izabran za predsjednika. To mu je trebao biti peti mandat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će biti prvak BiH u košarci?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: