{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Princ Ali podnio kandidaturu za predsjednika FIFA-e: Uvjeren sam u povratak poštovanja

15.10.2015. u 15:00
9
13
Princ Ali podnio kandidaturu za predsjednika FIFA-e: Uvjeren sam u povratak poštovanja
9
Princ Ali podnio kandidaturu za predsjednika FIFA-e: Uvjeren sam u povratak poštovanja
Princ Ali bin al-Hussein (Foto: EPA)
Jordanski Princ Ali bin Al-Hussein (39) je 29. maja na FIFA-inom kongresu bio glavni konkurent Blatteru, ali je u prvom krugu izgubio od Švicarca sa 73:133. Novi izbori za predsjednika FIFA- bit će održani 26. februara 2016. godine.
Princ Ali bin al-Hussein član je vladajuće porodice Jordana i odabrao je pravi trenutak za ponovnu kandidaturu. Naime, njegovi najveći rivali Francuz Michel Platini i Južnokorejac Chung Mong-joon su u velikim problemima.

Dok je Mong-joon suspendovan na šest godina, Platini je privremeno suspendovan na 90 dana zajedno s aktuelnim predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom i generalnim direktorom krovne kuće fudbala Jeromeom Valckeom.

Odluka o suspenziji Platinija donesena je na sastanku članova Etičke komisije koji je održan prošle sedmice i to nakon što je švicarsko tužilaštvo pokrenulo kriminalnu istragu protiv Blattera zbog sumnjivih ugovora o TV pravima iz 2005. godine te isplate dva miliona švicarskih franaka predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju.

Zbog svega navedenog očekivano je da upravo Princ Ali naslijedi Blattera. Njegova prva velika uloga u svijetu fudbala bila je mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Jordana. Zatim je 2001. godine osnovao Fudbalski savez Zapadne Azije, da bi 2011. postao potpredsjednik FIFA-e.

"Uvjeren sam da FIFA može izaći iz ovog teškog perioda, da će vratiti reputaciju i postati organizacija koju će ponovo svi gledati s poštovanjem“, kazao je Princ Ali koji, sudeći prema dosadašnjem pisanju medija o njemu, nema "prljavog rublja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: