FIFA-in etički odbor odbacio Blatterovu žalbu na suspenziju

F
FENA
26.11.2015. u 13:56
0
4
FIFA-in etički odbor odbacio Blatterovu žalbu na suspenziju
0
FIFA-in etički odbor odbacio Blatterovu žalbu na suspenziju Foto: EPA
FIFA-in etički odbor odbacio je žalbu predsjednika Seppa Blattera na suspenziju od 90 dana koji je tvrdio da on nije podložan pravilima tog tijela i da mu jedino Kongres može oduzeti ili ograničiti dužnost predsjedavajućeg Međunarodne nogometne federacije.
Blatter je suspendiran na 90 dana zajedno s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem, a obojica su upleteni u korupcijski skandal u FIFA-i koji obuhvaća istrage u Švicarskoj i SAD-u.

FIFA-in etički odbor istražuje njihovo ponašanje i obojica su suočeni s mnogo dužim suspenzijama kada bude donesena konačna presuda, najvjerojatnije u decembru.

U intervjuu za švicarsku televiziju u srijedu, Blatter se usporedio s predsjednikom države kojeg može svrgnuti jedino parlament. On tvrdi da je to FIFA-in kongres koji okuplja 209 nacionalnih nogometnih saveza od kojih svaki ima po jedan glas.

Međutim, glasnogovornik etičkog odbora Andreas Bantel izjavio je da se pravila odbora odnose na svakog ko ima neku funkciju u svijetu nogometa i da nema iznimaka.

Korupcijski skandal unutar FIFA-e izbio je u maju s policijskim premetačinama i hapšenjima nogometnih dužnosnika u jednom hotelu u Zuerichu uoči kongresa FIFA-e.

Četrnaest dužnosnika, među kojima su dva potpredsjednika FIFA-e, optuženi su u SAD-u.

Blatter je, također, u Švicarskoj predmet istrage oko isplate preko dva miliona švicarskih franaka Platiniju 2011. za posao obavljen devet godina prije toga.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: