Nogomet
2

Kolašinac i Schalke se bore za nokaut fazu, Porto u nemogućoj misiji protiv Atletica

Piše: D. B.
Sead Kolašinac, Julian Draxler i Atsudo Uchida na treningu Schalkea (Foto: AFP)
Sead Kolašinac, Julian Draxler i Atsudo Uchida na treningu Schalkea (Foto: AFP)
Večeras se igra posljednje, šesto kolo grupne faze Lige prvaka u okviru grupa E, F, G i H, nakon kojeg će biti poznati i preostali putnici u nokaut fazu Lige prvaka.

Grupa E

Schalke - Basel

Schalke i Basel će u međusobnom duelu odlučiti ko će se plasirati u nokaut fazu. Schalkeu, ekipi za koju nastupa naš reprezentativac Sead Kolašinac, potrebna je pobjeda u svakom slučaju, dok bi Basel pobjedom mogao preskočiti i trenutno prvoplasirani Chelsea, koji u zadnjem kolu igra protiv Steaue.

Chelsea - Steaua

Nakon drugog poraza u grupnoj fazi od Basela, ekipa Chelseaja dočekuje Steauu i ima priliku zadržati prvu poziciju, odnosno osigurati plasman u nokaut fazu. Ova utakmica za Steauu nema nikakav rezultatski značaj.

  1. Chelsea 9
  2. Basel 8
  1. Schalke 7
  2. Steaua 3

Grupa F

Marseille - Dortmund

Samo tri boda razdvajaju Arsenal od Dortmunda i Napolija sa osvojenih devet bodova. Zbog toga Dortmund ulazi u utakmicu sa Marseilleom sa imperativom pobjede, kako bi se osigurao plasman u narednu fazu. Marseille je pravo razočaranje ove godine i u pet utakmica je upisao isto toliko poraza. Dortmund ne bi trebao imati problema da stigne do novog trijumfa i tako se plasira u nokaut fazu.

Napoli - Arsenal

Napoli i Arsenal igraju veoma važnu utakmicu, jer ih ugrožava Dortmund i eventualna pobjeda Milionera protiv Marseillea. Napoli i Dortmund imaju po devet bodova, a tri više ima Arsenal, kojem je dovoljan i bod protiv Napolija u ovom posljednjem kolu da se plasira u nokaut fazu, ali je za to potrebno da Dortmund izgubi bodove od Marseillea.

  1. Arsenal 12
  2. Borussia Dortmund 9
  3. Napoli 9
  4. Marseille 0

Grupa G

Austria Beč - Zenit

Zenitu je potrebna pobjeda protiv Austrije u Beču za siguran prolaz u nokaut fazu Lige prvaka, jer drugoplasiranoj ruskoj ekipi s trećeg mjesta i bodom manje prijeti Porto. Austria nema nikakvih šansi, ali se dobrim rezultatom želi iskupiti navijačima.

Atletico - Porto

Porto gostuje kod Atletica koji je već osigurao prvo mjesto i nastup u nokaut fazi, a potrebno mu je čudo da prestigne ekipu Zenita i zauzme drugu poziciju. Porto mora pobijediti ekipu Atletica, ali i nadati se da Zenit neće pobijediti Austriju u Beču. Samo takav rasplet bi portugalskom timu donio nastup u nokaut fazi, a u suprotnom će ostati na trećoj poziciji i na proljeće igrati u Evropskoj ligi.

  1. Atletico Madrid 13
  2. Zenit 6
  3. Porto 5
  4. Austria Beč 2

Grupa H

Milan - Ajax

Milan i Ajax će na stadionu San Siro odlučiti putnika u nokaut fazu. Milanezima je dovoljan i bod, dok Ajaxu treba pobjeda. Milan je svakako favorit, ali ne treba zaboraviti da je Ajax u prošlom kolu zasluženo pobijedio Barcelonu. Može li holandski prvak do novog podviga, ostaje da se vidi.

Barcelona - Celtic

Barceloni je potreban samo bod protiv već otpisanog Celtica kako bi osigurala prvu poziciju na tabeli. Celticu preostaje da odigra dobru utakmicu i tako se oprosti od Lige prvaka za ovu sezonu.

  1. Barcelona 10
  2. Milan 8
  3. Ajax 7
  4. Celtic 3