Nogomet
64

Katanec za Klix.ba: Sušić je napravio veliki posao, nisam očekivao ispadanje

Piše: J. H.
Srečko Katanec (Foto: EPA)
Srečko Katanec (Foto: EPA)
Selektor nogometne reprezentacije Slovenije Srečko Katanec u ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba prokomentarisao je poraz Zmajeva od Nigerije i ispadanje bh. selekcije sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Zmajevi su u utakmici protiv Nigerije tražili tri boda kako bi protiv Irana odlučivali o prolasku u osminu finala.

Međutim, uz pomoć novozelandskog sudije Petera O'Learyja i pobjedonosnog gola koji je postigao njegov imenjak iz nigerijske reprezentacije Odemwingie, san Zmajeva i bh. javnosti o osmini finala zauvijek je ugašen.

"Nisam očekivao da ćete ispasti", kaže Katanec na početku razgovora za portal Klix.ba.

Slovenski stručnjak kaže da na Mundijalu pobjeđuju reprezentacije koje su fizički spremnije i trkački raspoloženije.

"BiH ima odličan tim, ali na Svjetskom prvenstvu je trebalo igrati drugačije u odnosu na kvalifikacije. Kad nekome ponište čist gol kod rezultata 0:0, suvišno je o svemu drugom pričati. Ali, to se dešava u nogometu", kaže selektor Slovenije.

Afričke reprezentacije su, kaže Katanec, karakteristične po svojoj igri i nakon postignutog gola vrebaju iz kontra napada podsjećajući na utakmicu između Gane i Njemačke.

"Ja realno gledam na nogomet i kad nekome kod 0:0 ponište čist gol, onda to mijenja kompletan način igranja. Dešavalo se to i meni i dešavat će se i dalje. Meksiku su protiv Kameruna poništena dva gola. Ovaj Mundijal pokazuje da ona reprezentacija u kojoj ne trče svi neće moći da prođu. Pogledajte samo Talijane, Špance, Engleze...", kaže naš sagovornik te nastavlja:

"Danas je nogomet otišao u pravu u kojem u fazi odbrani moraju svi raditi. Od napadača do posljednjeg igrača odbrane. Tako izgledaju Čileanci, Australci, Meksikanci koji su ostavili odličan dojam".

Katanec je ranije upozorio igrače BiH i stručni štab na jednu stvar.

"Govorio sam već da ćete pogriješiti ukoliko odete na Svjetsko prvenstvo razmišljajući samo o drugom krugu ili četvrtfinalu. Imate dobru reprezentaciju, ali niko u ovom trenutku ne zna kakva je ona druga protivnička selekcija", kaže Katanec.

O svom kolegi na klupi Zmajeva, Safetu Sušiću, ima veoma visoko mišljenje.

"Safetu morate priznati da je napravio veliki posao i odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo. Imate super selekciju i još će oni napraviti posla. Nakon četiri godine rada, ocjenjivati jednog trenera po jednoj utakmici je besmisleno, pogotovo zbog toga što su to takve utakmice u kojoj će vam se desiti jedna nepravda kao što se desila... Ne bih govorio ni o jednom treneru kojem su kod rezultata 0:0 poništili gol", dodaje Katanec.

On kaže da je Zmajevima bilo lakše igrati protiv Argentine nego protiv Nigerije i Irana u srijedu.

"U principu, Argentina duplo manje trči od reprezentacija Nigerije i Irana. To je činjenica i to nisam ja izmislio. Pogledajte samo Messija. On u jednoj utakmici pretrči koliko ja u sat vremena pješke hodam", kaže na kraju razgovora za Klix.ba slovenski selektor Srečko Katanec.