Nogomet
34

Mario Stanić za Klix.ba: Reprezentacija je svetinja i tu trebaju igrati najbolji

Piše: Edin Isanović
Mario Stanić
Mario Stanić
Mario Stanić je svoju uspješnu nogometnu karijeru počeo graditi na Grbavici. Nakon Željezničara igrao je za Dinamo Zagreb, Sporting Gijon, Benficu, Brugge, Parmu i Chelsea. Za reprezentaciju Hrvatske igrao je dobro, a posebno se pamti pogodak Jamajci na Mundijalu u Francuskoj 1998. Zbog teške povrede karijeru je završio u sezoni 2003/04.
Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs

Stanić je za Klix.ba govorio o diskusijama koje se vode nakon objavljivanja spiska selektora bh. nogometne reprezentacije Safeta Sušića.

"Moje iskustvo i vizija, nakon mnogo klubova koje sam prošao, jeste da ima nešto na Balkanu. Taj autodestruktivni gen u nama. Mi smo najopasniji sami sebi. Mislim da je ovo period kada bi reprezentacija BiH trebala uživati. U miru gurati u jednom smjeru. Bez obzira koga Sušić zvao ili ne, činjenice govore da je BiH po prvi put na velikom takmičenju na čelu sa Papetom. To je ogromna stvar. Ako postoji neko ko ima kredibilitet, onda je to Safet. Barem do trenutka dok ne odu u Brazil", istakao je Stanić za naš portal.

Na Mundijalu u Francuskoj igrali na krilima navijača

Prokomentarisao je poziv za Tina Svena Sušića koji je digao dosta polemike.

"Ulaziti u dublju problematiku ko je zaslužio, ko nije, je li mu neki igrač rodbinski vezan, zaista nema smisla. Pozivati nekoga zbog interesa ili nepotizma ista je stvar. Državni tim je nešto sveto i tu trebaju igrati najbolji. Ako su u Sušićevoj viziji neki igrači koji se nama ne sviđaju, to je naš problem. Na kraju, selektor odgovara za rezultat. Bit će na meti kritika ako krene loše i na meti pohvala, ako bude dobro. Prema tome, sve što radi selektora danas ili neko drugi sutra, radi za sebe i svoj trenerski status“, objasnio je nekadšanji igrač Želje. Dodao je kako će debitantski nastup na Mundijalu i prva utakmica sa Argentinom biti možda i najlakša za Zmajeve.

"Bez dvojbe, Gaučosi su favoriti. Ne samo tog meča, nego i grupe. No, okršaj sa Argentinom bit će možda i najlakši za BiH. U sličnoj situaciji bit će i Hrvatska protiv Brazila. Neće BiH tražiti prolaz dalje baš u tom dvoboju. Definitivno, sve što se napravi bit će pozitivno. Ako se izgubi, neće biti sramota. Izabranici Safeta Sušića nemaju iskustva učestvovanja na velikim takmičenjima. Iskustvo je nešto što se ne može kupiti, samo se može steći igranjem. Rezultat će zavisiti od toga koliko će biti raspoloženi i u kakvom će okruženju biti ispraćeni. Da li će biti polemika i tada o tome koga je Safet trebao zvati ili ne, razvlačenja situacije i rušenja atmosfere - ne znam. Potrebna je pozitivna slika, to je izuzetno važno. Govorim iz vlastitog iskustva. Mi smo 1998. godine sjajno ispraćeni u Francusku. Na krilima navijača i njihovim nabojom, bili smo treći na svijetu. Nepotrebno je u ovom trenucima raspravljati o spisku. Ovo su lijepi trenuci za BiH“, naglašava Stanić.

Mediji i javnost puno će utjecati na nogometaše

Nastavio je komentarisati pripreme za "operaciju Brazil". Istakao je kako Zmajevi trebaju prolaz tražiti preko Nigerije i Irana.

"Realno, BiH treba tražiti prolaz u narednu rundu preko Nigerije i Irana. Mislim da Zmajevi imaju velike šanse.

No, vraćam se opet na atmosferu. Puno će zavisiti od toga u kakvom će okruženju igrači biti ispraćeni reprezentativci. Ta slika koju će stvoriti mediji i javnost puno će utjecati na nogometaše i njihovu psihu. Svjetsko prvenstvo je pozornica na kojoj igrači izvlače maksimum, bez obzira što dolaze nakon puno teških utakmica. Motiv je sam po sebi velik kao Trebević. Samo je pitanje hoće li biti u grču ili ne", dodaje naš sagovornik.

Na pitanje da li debitantski nastup može biti i sretan, odgovara:

"Sreću, koja ti ponekad nešto da, a nekada oduzme, treba zaslužiti. Međutim, bitno je da imaš pravi pristup, stav i da si pozitivan, da vjeruješ u ono što radiš. Uz određenu taktiku to daje rezultat. Apsurdno je tražiti sreću kao početnik. Igrači moraju vjerovati u uspjeh do posljednjeg sudijskog zvižduka. Taj stav je bitan. Prevelika je to manifestacija da bi se mjesec prije rušila atmosfera“.