Nogomet
156

Jagodić: Sad su svi selektori i svi bi bolje odradili posao

Piše: J. H.
Vlado Jagodić (Foto: Klix.ba)
Vlado Jagodić (Foto: Klix.ba)
Selektor juniorske nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlado Jagodić osvrnuo se na poraz izabranika Safeta Sušića od selekcije Nigerije i eliminaciju Zmajeva sa Mundijala u Brazilu.

"Teško mi kao i svakome ko ovu reprezentaciju shvata na način kako bi je trebao shvatati. Ne može me niko ubijediti da je Nigerija bolja ekipa od nas, al eto. Desilo se sve ono što se nije trebalo desiti", kaže Jagodić na početku razgovora za Klix.ba.

O eventualnim promjenama u stručnom štabu i igračkom kadru Zmajeva, naš sagovornik kaže da nije sada trenutak da se govori o tome.

"Ima još jedna utakmica da se odigra. Gotovo sam siguran da je odabir igrača i načina igre bio na mjestu. Imali smo više od pola sata dobru igru, postigli smo regularan gol, a primili neregularan. Imali smo svoje prilike. Mi samo živimo od toga da kad nešto nije dobro da pričamo priče. To nije dobro. Najgora bi stvar sada bila da se od učešća na Svjetskom prvenstvu napravi negativna priča. Napokon smo stekli to iskustvo igranja na velikom takmičenju. Zašto je novozelanđanin ovako sudio, to je za drugu priču", dodaje Jagodić.

Selektor mlade bh. nogometne selekcije kaže da su svi, od igrača do stručnog štaba, silno željeli pobjedu.

"Ima li išta važnije za igrača i trenera od igranja na Svjetskom prvenstvu? Smatram da je prvih 30 minuta pripalo nama i ono što se desilo kod Džekinog gola koji nije bio u ofsajdu. U ovoj utakmici je bilo veoma bitno ko će dati prvi gol. Nigerija je povela zahvaljujući očiglednom faulu nad Spahićem", kaže naš sagovornik.

Nakon što je Nigerija povela, kaže Jagodić, onda je do izražaja došla njihova fizička spremnost, igra na snagu i odugovlačenje igre.

"Ovo je sve nogomet, jedno skupo iskustvo. Vrlo brzo idu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i o tim stvarima treba razgovarati. Sad su svi selektori i svi bi bolje odradili posao. Mislim da to nije korektno", kaže Jagodić.

U utakmici protiv Irana, dodaje, možemo popraviti dojam koji je itekako važan za dalje.

"Mi imamo izuzetno mladu reprezentaciju ukoliko isključimo dva, tri igrača čije su karijere na zalasku. Tu ima strašnog potencijala", kazao je selektor juniora.

Upravo je on trenirao mladog defanzivca Muhameda Bešića koji se u protekle četiri utakmice predstavio u najboljem svjetlu.

"On je baš pokazao ono što već svi znamo. Ima nesporne kvalitete i on je to dokazao jer je dobio priliku. Imamo plejadu igrača od 21 do 25 godina. To ne može biti bolje. Imamo odličnu podlogu. Bešić je dobio priliku na poziciji zadnjeg veznog, a on je univerzalan igrač, zlata vrijedan. Takav igrač nam je nedostajao u kvalifikacijama", kaže Jagodić.