BBC Sport
0

Kakve veze imaju Džeko i čileanski rudari?

Sarajevo-x.com
Sportski novinar BBC-a u vezu je doveo dva slučaja koji nam se na prvi pogled čine nespojivim - čileanske rudare i transfer Edina Džeke u Manchester City.

Članak počinje pomalo smiješnom konstatacijom: Ma koliko čudno izgledalo, Manchester City bi mogao spašenim čileanskim rudarima zahvaliti za dolazak Edina Džeke.

Dojučerašnji napadač njemačkog Wolfsburga i reprezentacije Bosne i Hercegovine, prema pisanju BBC-a, bio je na putu da pređe u redove Bayerna iz Minhena, kada se u tom timu desio preokret. Njemački reprezentativac i Bayernov napadač Mario Gomez, koji je bio zapao u krizu forme, primio je simboličnu poruku sa drugog kontinenta.

Rudar kao inspiracija Gomezu

Sujevjerni Gomez, koji prije toga sedam mjeseci nije postigao pogodak, u oktobru 2010. čuo je da su 33 rudara zarobljena u rudniku u pustinji u Čileu i da se jedan od njih također zove Mario Gomez.

Taj "znak" fudbalera je inspirisao, posebno jer nosi dres s brojem 33 na leđima, pa je zabio hat-trick za svoj tim u pobjedi od 3:0 protiv Hanovera.

Dvadeset golova kasnije i na Gomeza su u Bayernu ponovo počeli ozbiljno računati, čime je klub izgubio interes za dovođenjem Džeke. To je, piše BBC, omogućilo Cityju da u petak navečer potpiše 4,5-godišnji ugovor s 24-godišnjim Dijamantom.

Komentarišući dolazak Džeke u Premier ligu, golman bh. reprezentacije Asmir Begović je rekao: "On je potpun igrač. Vrijedan je uloženog novca. Visok je, dobar u vazdušnim duelima i može poentirati objema nogama. Ima dokazanu gol-statistiku u veoma teškoj ligi, kakva je njemačka."

Džekina sedmična plata 180.000 eura

Iako visina transfera u City nije poznata, špekuliše se da je riječ o 27 miliona funti, a Džeko će sedmično zarađivati 150.000 funti (oko 180.000 eura).

Skaut Tor-Kristian Karlsen za BBC Sport je rekao da je Džeko jedan od deset najboljih napadača svijeta.

"Zna igrati svuda i štagod uradi, to ispadne dobro. Visok je i jak, što je danas jako važno, a i odličan je u vazdušnim duelima, što će, ja mislim, promijeniti igru Cityja", kazao je Karlsen. "Jo, Santa Cruz i Adebayor su veliki momci, ali ne pogađaju."

BBC Sport dalje piše kako je Džeko veoma dobar tehničar, što nije uobičajeno za tako visokog igrača. Može šutirati i pogađati objema nogama, što je također rijetko i pruža mu mnoštvo opcija za gol.

"Neki kažu da je spor, ali ja se ne slažem. Kao i svi visoki igrači, on nema ubrzanje kao neki niži od njega, ali kad zakorači teško mu je oduzeti loptu. Odličan je za Premier ligu", dodao je ovaj skaut.