Pozitiva(c) dana
0

Shine on you, crazy diamond

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Neki su vjerovali u njega, neki su sumnjali, ali su danas svi zajedno bili pred malim ekranima s nestrpljenjem čekajući izlazak na teren najveće zvijezde bh. fudbala i najskupljeg igrača bivše Jugoslavije Edina Džeke, koji je danas odigrao odličnu prvu utakmicu u dresu Manchester Cityja, pokazavši da je pravi dijamant u riznici šeika Mansoura bin Zayeda.

Roberto Mancini nije želio mnogo kalkulisati, pa je od prve do posljednje minute gurnuo u vatru našeg reprezentativca. Iako nije u takmičarskoj formi zbog zimske pauze u Bundesligi, a posljednjih nekoliko dana prije prelaska u Man City nije ni trenirao zbog silne zbrke koja je nastala, Džeko je na Eastlandsu pokazao da je klasa i da će sigurno opravdati izdvojeni novac. Nije zgoreg ponovo reći da je Džeko šesti najskuplji igrač koji je stigao u Premiership ikada.

Edin Džeko asistirao u pobjedi Manchester Cityja Nije svejedno zaigrati pred 50.000 fanatičnih navijača, na novom stadionu, u novoj ligi i sa igračima sa kojima je odradio tek nekoliko treninga. Istina je da Ed, kako ga na Ostrvu odmilja zovu, nije postigao gol, ali to nikako ne može pokvariti dobar utisak koji je ostavio kako na navijače, tako i na struku i novinare.

Upisao je asistenciju, napravio nekoliko odličnih poteza, izborio je dva kornera nakon kojih su pali golovi, a da je imao malo sreće mogao je i pogoditi u 65. minuti, kada je njegov udarac otišao nekoliko centimetara od stative gostujućeg gola.

Džeko je svjestan da nije u takmičarskoj formi pa je u izjavama nakon meča najavio još bolje utakmice, u što ne sumnjamo.

Gotovo istovremeno, Džeko je dobio svoje mjesto u Kući slavnih Wolfsburga, tima u kojem je ostavio neizbrisiv trag. Postao je najbolji strijelac tima svih vremena, prošle godine bio je najbolji strijelac Bundeslige, a prije dvije godine je podigao trofej prvaka.

Ako nastavi biti uporan, vrijedan i posvećen samo fudbalu, Džeko u Manchester Cityju može još i više.