Naredne 4,5 godine u Manchesteru
0

Edin Džeko potpisao ugovor sa Cityjem!

Sarajevo-x.com
Foto: www.mcfc.co.uk
Foto: www.mcfc.co.uk
Bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko u petak je konačno završio sve formalnosti oko prelaska u Manchester City, potpisavši ugovor na četiri i po godine. Džeko će u novom klubu nositi dres sa brojem 10, objavljeno je na zvaničnoj stranici Cityja.

Naš reprezentativac bi volio debitovati već u subotu, 15. januara kad City dočekuje Wolverhampton.

"Već dugo se moje ime povezuje s klubom, još od prošlog ljeta, ali me Wolfsburg nije želio prodati sve do danas“, rekao je Džeko uz osmijeh nakon što je obavio ljekarski pregled.

"Bilo je i previše špekulacija o mom transferu, no ja se nisam obazirao na to. Ako previše razmišljate o tome, to se može odraziti na igru. Uvijek me jako privlačila pomisao da se pridružim Cityju. Igrali su dobro prošle sezone i puno sam ih pratio na TV. Sad su špekulacije gotove i ja želim igrati što bolje mogu“, nastavio je bh. reprezentativac na tečnom engleskom jeziku.

Dodao je kako svi pričaju o tome da City ima puno novca, ali on smatra kako je puno važnije da tu može ostvariti svoje ambicije. Razgovarao je s trenerom Mancinijem koji mu je rekao da je City pravi klub za njega.

"City se bori za titulu u Premiershipu i to je ono što želim. Uzbuđen sam što ću igrati s Tevezom i Toureom koje sam dosad gledao na TV, te što ću biti u timu s Boatengom i Kompanyjem protiv kojih sam igrao. Želim također dokazati navijačima zašto je klub izdvojio novac za mene. Svi žele golove i ja ih želim postizati, ali više od toga želim da je tim uspješan i da igramo dobro“, dodao je Džeko, te naveo kako ne zna puno o gradu Manchesteru jer je dosad bio samo jednom.

Manciniju je jasno stavio do znanja da jedva čeka da zaigra i pokaže šta zna.

Džeko je postigao deset golova u bundesligaškoj polusezoni (17 utakmica), a na Cityjevoj web-stranici je još napisano da je Džeko rođen u Sarajevu te da je počeo karijeru u sarajevskom Željezničaru. Spominje se njegov odlazak iz Želje u Teplice, a potom u Wolfsburg, koji ga je kupio za četiri miliona eura. Također, navedeno je kako je u novembru 2009. postao UNICEF-ov ambasador dobre volje, te da je najbolji strijelac u historiji Wolfsburga s postignutih 66 golova u 111 bundesligaških utakmica, odnosno 84 gola ukupno u svim nastupima za "vukove“.

Naveli su i izjavu Džekinog novog klupskog kolege Jeromea Boatenga koji je imao samo riječi hvale za našeg reprezentativca.

"Džeko ima sve. Može šutirati i lijevom i desnom podjednako dobro, ali i glavom. Veoma je jak napadač i kvalitetan igrač. On zna držati loptu i zna se kretati. Ima dobar osjećaj za gol“, kazao je Boateng.