Nogomet
33

Kako su se Grci "provukli" kroz kvalifikacije

Piše: N. J.
Grci slave autogol Slovačke u Atini (Foto: AFP)
Grci slave autogol Slovačke u Atini (Foto: AFP)
U utorak se igra posljednje kolo evropskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu iduće godine.

U grupi G reprezentacija Bosne i Hercegovine ima sve u svojim rukama i pobjedom u Kaunasu protiv Litvanije viziraju put za Brazil. Ipak, iz prikrajka vrebaju Grci, koji još gaje nadu da mogu sa prvog mjesta u grupi otići na Svjetsko prvenstvo, te priželjkuju kiks našeg tima.

Uvjereni smo da to neće dočekati, jer velika bi nepravda bila da Grčka, koja je u devet utakmica postigla 10 golova i primila četiri, te zabilježila sedam pobjeda, ide na SP ispred Zmajeva koji su dominirali u ovim kvalifikacijama uz također sedam, ali znatno uvjerljivijih pobjeda i gol razliku 29:6.

U posljednjem kolu Grci dočekuju ekipu Lihtenštajna, koja je u ovom meču apsolutni autsajder. Ne bi nas, međutim, iznenadilo da Grci peti put zaredom u ovim kvalifikacijama slave rezultatom 1:0.

Oni su se na taj način "provukli" kroz kvalifikacije i uspjeli do kraja zadržati korak sa našim timom. Napomenimo da su Zmajevi jedini bili bolji u međusobnom duelu sa Grcima. U Pireju je bilo 0:0, dok su bh. reprezentativci u grotlu Bilinog Polja Grke savladali 3:1.

Dva gola je tada postigao Džeko, a jedan Ibišević, dok su Grci postigli počasni gol u posljednjim trenucima susreta, preko Gekasa. Dakle, od ukupno četiri primljena gola, Grcima su tri dali Zmajevi. Također, Grci su dobili sve utakmice, izuzev onih koje su igrali protiv nas. Iz dvije utakmice sa Zmajevima osvojili su samo bod.

Zanimljivo je i da su tokom kvalifikacija Grci samo jednom slavili pobjedu sa više od jednog gola razlike. Ostvarili su to na svom terenu protiv Litvanije, selekcije protiv koje Zmajevi trebaju ovjeriti plasman u Brazil.