Nogomet
3

Ovo je put kojim su Zmajevi stigli do Brazila

Piše: D. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Reprezentacija BiH je voljom žrijeba bila smještena u grupu G kvalifikacija za SP u Brazilu, pored Grčke, Slovačke, Litvanije, Latvije i Lihtenštajna. Odigrala je 10 utakmica u kojima je upisala jedan poraz, jedan remi i osam pobjeda. Kvalifikacije su počele 7. septembra 2012. godine, a završile su 15. oktobra 2013. godine. Zmajevi su igrali hrabro i na kraju uspjeli osigurati plasman na Mundijal, čime su ispisali historiju bh. nogometa. Njihov put nije bio nimalo lagan.

Lihtenštajn - BiH 1:8

Prvu kvalifikacijsku utakmicu Zmajevi su odigrali 7. septembra u gostima protiv Lihtenštajna i upisali pobjedu 8:1. Bio je to sjajan start za nas, dva gola je postigao Zvjezdan Misimović, dok su po hat-trick upisali Vedad Ibišević i Edin Džeko. Vidjelo se da naš tim itekako želi uspjeh.

BiH - Latvija 4:1

Nakon visoke pobjede protiv Lihtenštajna, naš državni tim je u Zenici na Bilinom Polju ugostio Latviju 11. septembra. Utakmica nije dobro počela za nas jer su Latvijci poveli u 5. minuti golom Kasparsa Gorkssa, međutim, Zvjezdan Misimović je u 12. minuti iz penala izjednačio an 1:1. Drugi gol Zmajeva je bio djelo Miralema Pjanića iz 44. minute. U nastavku utakmice, tačnije u 54. minuti ponovo je pogodio Misimović. Četvrti gol za BiH postigao je Edin Džeko u 92. minuti i tako ovjerio još jednu uvjerljivu pobjedu Zmajeva, koji su nakon dva kola skupili maksimalnih šest bodova.

Grčka - BiH 0:0

Zmajevi su 12. oktobra 2012. godine gostovali u Grčkoj. To je bila utakmica protiv, kako se ispostavilo na kraju i kako se i očekivalo, najvećeg rivala za prvu poziciju. Cilj je bio izbjeći poraz, u čemu je naš tim uspio. Ekipa je osvojila izuzetno važan bod u Grčkoj.

BiH - Litvanija 3:0

Litvanija je 16. oktobra 2012. godine stigla na Bilino Polje. Očekivanja su bila da Zmajevi pobijede i nastave osvajati bodove, što su oni i učinili. Pobijedili su rezultatom 3:0, a golove su postigli Ibišević u 29., Džeko u 35. i Pjanić u 41. minuti utakmice. Stručni štab i navijači nisu mogli sakriti zadovoljstvo igrama "Safetovih Zmajeva". To je bila posljednja kvalifikacijska utakmica u 2012. godini.

BiH - Grčka 3:1

Prva utakmica u 2013. godini je odigrana 22. marta na Bilinom Polju, a protivnik je bila Grčka. Zmajevi su na gostovanju osvojili bod, a u Zenici su željeli pobjedu. U spektakularnoj utakmici su naši momci dominirali i doslovno razmontirali Grke. Rezultat je bio 3:1 za nas. Džeko je doveo BiH u vodstvo u 29. minuti, a Ibišević je povisio na 2:0 u 36. minuti susreta. U drugom poluvremenu, u 53. minuti, ponovo je pogodio Džeko, a konačan rezultat postavio Theofanis Gekas u 93. minuti. Zmajevi su u toj utakmici preuzeli ulogu favorita u kvalifikacijama.

Latvija - BiH 0:5

Nakon dvomjesečne pauze, kvalifikacije su nastavljene 7. juna, kada je BiH igrala u Latviji. Zmajevi su demonstrirali svu svoju snagu i pobijedili rezultatom 5:0. Golove su postigli Lulić (48'). Ibišević (53') Medunjanin (63'), Pjanić (80') i Džeko (82').

BiH - Slovačka 0:1

Prvi i jedini poraz u kvalifikacijama Zmajevi su doživjeli 6. septembra od Slovačke na Bilinom Polju. Loša uvertira u taj susret bio je i poraz od SAD-a na Koševu u prijateljskom susretu 14. augusta rezultatom 3:4. Rezultat poraza su svakako prisilne izmjene koje je izvršio selektor Safet Sušić. No, svi su vjerovali kako je poraz od Amerikanaca iza nas i da ćemo pobijediti Slovačku. Ipak, to se nije dogodilo. Viktor Pecovski je "zaledio" Bilino Polje i srca navijača BiH. Slaba igra, koja je viđena i protiv SAD-a, mnoge je naljutila, pa su neki igrači kritikovani, kao i pojedini potezi selekora. Svi su strahovali da će Zmajevi izgubiti prvo mjesto u grupi, s obzirom da ih je samo četiri dana nakon poraza u Zenici očekivao još teži zadatak, a to je gostovanje Slovačkoj.

Slovačka - BiH 1:2

Zmajevi su tako 10. septembra, nakon poraza od Slovačke, gostovali u Žilini, a protivnik je bio isti, snažan i opasan. Pobjeda je bila imperativ, među navijačima se strah gotovo mogao opipati, ali su ipak bili srcem uz Zmajeve. Naši reprezentativci su hrabro izašli na teren, ali su Slovaci igrali nešto bolje u prvom poluvremenu. Šok je uslijedio u 43. minuti, kada je Asmira Begovića savladao Marek Hamšik. Slovaci su pokušavali sačuvati minimalne šanse za plasman, nama je prva pozicija klizila iz ruku, a Grci su pobjeđivali i zadovoljno trljali ruke očekujući da će zasjesti na prvu poziciju. Drugo poluvrijeme je donijelo hrabriju i bolju igru Zmajeva, što je rezultiralo nevjerovatnim preokretom. Prvo je Ermin Bičakčić izjednačio u 70. minuti, da bi Izet Hajrović sjajnim pogotkom iz 78. minute donio pobjedu BiH. Hajrović je dugo bio osporavan i kritikovan zbog ranijih odluka o odabiru reprezentacije za koju će igrati, a u heroja nacije se pretvorio za svega nekoliko sekundi. Ušao je u igru, pogodio i donio nam ogromna i izuzetno važna tri boda. Zmajevi su tada imali sve u svojim rukama. Svi su bili sigurni da je Brazil na dohvat ruke.

BiH - Lihtenštajn 4:1

Utakmica protiv Lihtenštajna u Zenici 11. oktobra je bila veoma važna. Bilo je potrebno sačuvati prvo mjesto u grupi, a u isto vrijeme dodatno podići samopouzdanje pred posljednju utakmicu protiv Latvije u Kaunasu. Dugo su se Zmajevi mučili da dođu do gola, a led je probio Džeko golom u 27. minuti. Potom je uslijedilo rešetanje gola Lihtenštajna. Misimović je pogodio u 34, Ibišević u 38., a Džeko je svoj drugi pogodak na ovoj utakmici postigao u 39. minuti susreta. Gosti su uspjeli samo ublažiti poraz golom Nicolasa Haslera iz 61. minute. Preostala je još historijska utakmica protiv Litvanije u kojoj nas je pobjeda vodila direktno u Brazil.

Litvanija - BiH 0:1

Ova historijska utakmica odigrana 15. oktobra ostat će zlatnim slovima upisana u historiju naše države i našeg sporta, kao i imena igrača koji su, ispostavilo se na kraju, uspjeli osigurati direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Naši momci su dominirali od prve minute, ali su se Litvanci dobro branili. Prijetili su iz kontra napada, a naš Begović je sjajnim odbranama uspijevao sačuvati svoju mrežu. Zmajevi su vršili sve veći pritisak, ali nisu uspijevali postići gol. Nervoza se polako uvlačila u naše redove jer je Grčka vodila protiv Lihtenštajna, a onda su na scenu stupili Džeko i Ibišević. Dijamant je ubacio loptu pred gol Litvanaca, a popularni Vedo ju je smjestio u mrežu. Igrala se 78. minuta kada su tribine sa bh. navijačima doslovno eksplodirale od odševljenja, kao i navijači u BiH i dijaspori. Utakmica je okončana tim rezultatom, a igrači su plasman proslavili sa suzama u očima. Vratili su se u Sarajevo i sa navijačima slavili do ranih jutanjih sati. Zmajevi su sinoć pokazali zašto su ponos države. Od njih se puno očekuje i sljedeće godine na SP u Brazilu, gdje ćemo, kako Džeko kaže, pokazati koliko je BiH moćna.