Nogomet
560

Kako je Bernabeu dočekao kralja: Ronaldo donio četvrtu Zlatnu loptu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Kralj je stigao. Santiago Bernabeu je konačno ugledao Cristiana Ronalda nakon što je on četvrti put u karijeri dobio nagradu za najboljeg igrača svijeta prema izboru France Footballa. Niko prije njega kao član Galacticosa nije uspio osvojiti četiri Zlatne lopte. Stoga, bijeli dio Madrida gledao je historiju i vjerovatno svog najboljeg igrača svih vremena.

Doček je bio poseban. Pozivnice da na terenu dočekaju portugalsku mašinu dobili su nekadašnji igrači i legende ovog kluba Raymond Kopa, Michael Owen, Luis Figo i Luis Nazario de Lima Ronaldo, a uz njih je stajao i Zinedine Zidane, nekadašnji igrač, a danas trener Real Madrida.

Putem videolinka javili su se nekadašnji asovi Galacticosa Fabio Cannavaro i Kaka, a navijači su podigli zlatne kartone kako bi stadion sijao u zlatu.

Ronaldu je trofej uručio Paco Gento, još jedna Realova legenda koja je učestvovala u velikom događaju za klub. Portugalac je Zlatnu loptu dobio 12. decembra, ali on nije bio na dodjeli nagrade pošto je već tada otputovao sa Realom i Japan gdje se igralo Svjetsko klupsko prvenstvo. I to takmičenje na kraju je proteklo u znaku Real Madrida i Ronalda.

Nakon Svjetskog klupskog prvenstva prvi meč koji je Real igrao bio je susret protiv Seville u Kupu Kralja sredinom sedmice, ali Ronaldo nije nastupio pa je tako ova subota, koju je Real obilježio pobjedom nad Granadom (5:0), bila prilika da stadion Santiago Bernabeu dočeka svog kralja i vidi njegove četiri Zlatne lopte na jednom mjestu.

U historiji fudbala samo su dva igrača minimalno četiri puta osvajala Zlatnu loptu. Jasno, to su Ronaldo i Leo Messi koji je pet puta osvajao ovaj trofej.

Godina u znaku Ronalda: Liga prvaka, Euro, Svjetsko klupsko prvenstvo i Zlatna lopta

U historiji Real Madrida samo su dva igrača bili vlasnici dvije Zlatne lopte, a to su brazilski Ronaldo i Alfredo Di Stefano. A Portugalac je igrajući za Real tri puta osvojio nagradu za najboljeg igrača svijeta (2013., 2014. i 2015.), dok ju je jednom osvojio kao igrač Manchester Uniteda (2008.). Od 2007. godine svaki put bio ili prvi ili drugi najbolji igrač svijeta na kraju godine.

Ronaldo je prethodne tri Zlatne lopte dobio od France Footballa i FIFA-e koji su zajedno dodjeljivali nagradu, ali u 2016. godini te dvije organizacije su odlučile razdvojeno dodjeljivati nagradu pa će Ronaldo najvjerovatnije dobiti nagradu i od FIFA-e za najboljeg igrača u 2016. godini, a ceremonija dodjele bit će obavljena u ponedjeljak.

U Real Madrid Ronaldo je stigao na ljeto 2009. godine za tada rekordna 94 miliona eura. Za Galacticose je odigrao 368 utakmica u kojima je postigao čak 381 pogodak. Uz to, dva puta je osvojio Ligu prvaka, dva puta Svjetsko klupsko prvenstvo, dva puta evropski Super kup, dva puta Kup Kralja i po jednom španski Super kup i La Ligu.

Ukupno je u klupskoj karijeri igrajući za Sporting Lisabon, Manchester United i Real Madrid u 691 utakmici postigao 504 pogotka.