Nakon remija na Koševu
0

Jović: Čelik igrao ultradefanzivno, spremni smo za Zetu

Piše: Dalibor Bošnjak
Dragan Jović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Jović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
FK Sarajevo je u nedjelju navečer na stadionu Asim Ferhatović Hase u okviru 1. kola nove sezone takmičenja u BHT Premijer ligi remizirao s Čelikom. To nije rezultat kojim su zadovoljni u Bordo taboru, posebno zbog toga što slijedi važna utakmica u Evropskoj ligi protiv Zete, ali trener Dragan Jović i kapiten Sedin Torlak smatraju da se gubitak bodova u sinoćnjem susretu neće negativno odraziti na ekipu.

"Opravdanja nema, ali su igrači bili umorni i kada su pokušali izvršiti maksimalan pritisak na ekipu Čelika, potpuno su se iscrpili. Gosti su igrali ultradefanzivno, teško je to probiti. Igrali su na kontre i u pojedinim trenucima bili opasni. I mi smo imali prilika, ali ih nismo iskoristili, pa smatram da je rezultat realan", prokomentarisao je Dragan Jović utakmicu sa Zeničanima.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo je dodao da je ekipa djelomično bila mislima u utakmici sa Zetom i pod pritiskom zbog očekivanja pobjede, te da su i to, pored umora i defanzivne igre, neki od razloga što je pobjeda u utakmici Čelika izostala.

"Osim toga što su igrači bili umorni, igrali su i pod pritiskom, jer se od njih očekivala pobjeda. Mnogi od njih su počeli razmišljati o susretu sa Zetom, a o njegovoj važnost je suvišno govoriti. Ovakve situacije se događaju svim ekipama koje igraju u Evropskoj ligi, tako da rezultat protiv Čelika neće loše utjecati na ekipu, spremni smo za Zetu", izjavio je Jović.

Činjenice da je ekipa bila umorna i pod pritiskom potvrdio je i kapitan FK Sarajevo Sedin Torlak.

"Tačno je da nismo bili na nivou, moglo se vidjeti da smo umorni i iscrpljeni. Nismo bili kompaktni i igrali smo pod pritiskom. S druge strane, Čelik se zatvorio, u odbranu su stavili visoke igrače pa naši centaršutevi nisu prolazili. Nedostajala nam je širina u igri. Imali smo prilika, ali, nažalost, nismo postigli gol, iako smo mogli pobijediti barem 1:0", izjavio je Torlak za portal Klix.ba.

Kapiten Sarajeva smatra da za nezadovoljavajući rezultat nema opravdanja, ali da su uvidjeli greške i da rade na njihovom otklanjanju. Dodao je da je teško igrati protiv namjerno osmišljenih "bunkera", kao što je bio slučaj u utakmici protiv Čelika.

"Iako smo bili umorni, to nije opravdanje. Također, to što smo odmarali neke važne igrače, ne treba biti alibi. Ipak su tu i rezerve koje mogu igrati kvalitetno. Isto tako, veoma je teško igrati protiv ekipa koje su stigle na Koševo da se brane. Nama su dolazile i evropske ekipe da se nadigravaju, pa smo uspjeli da im pariramo i da pobijedimo. Protiv 'bunkera' je teško igrati", zaključio je Torlak.

Iskusni stoper također smatra da propuštena prilika za pobjedu u 1. kolu ovogodišnje BHT Premijer lige neće negativno utjecati na ekipu uoči važne uzvratne utakmice 3. pretkola Evropske lige u kojoj Sarajevo gostuje kod Zete u Crnoj Gori. Na Koševu je bilo 2:1 za Bordo ekipu.

"Sigurno da nismo zadovoljni rezultatom, ali smo razgovarali i odlučili da to zaboravimo i okrenemo se susretu sa Zetom. To je sigurno utakmica sezone u Evropskoj ligi za nas, jer želimo u play off. U Podgoricu putujemo s namjerom da pobijedimo. Imamo pozitivan rezultat, ali se nećemo čuvati i braniti", zaključio je Torlak.