Nogomet
509

Rezultat koji odgovara Zmajevima: Utakmica Iran - Nigerija završila bez golova

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U drugom meču grupe F Mundijala, u kojoj se nalazi i naša reprezentacija, Iran i Nigerija su odigrali utakmicu bez golova. Taj rezultat itekako odgovara bh. reprezentaciji koja će odmjeriti snage sa ove dvije selekcije u nastavku SP-a.

Nigerija je krenula ofanzivnije u ovaj okršaj pa su već u uvodnim minutama imali priliku koju nisu iskoristili. U 7. minuti Superorlovi postižu pogodak nakon kornera, ali ga je glavni sudija Carlos Vera iz Ekvadora opravdano poništio zbog prekršaja nad golmanom.

Nakon toga najčešće se igralo između dva šesnaesterca. Nigerijci su imali blagu inicijativu, ali im to nije donijelo ništa konkretno. U 29. minuti povrijeđenog Oboabona zamijenio je Yobo.

Iranci su zaprijetili u 34. minuti nakon korenara. Reza Ghoochannejhad šutira glavom, ali golman Nigerije Enyeama sigurno interveniše.

Izabranici Stephena Keshija su pokušali do kraja prvog poluvremena postići pogodak, ali nisu uspjeli. Najozbiljnije je zaprijetio Emenike u 40. minuti kada je šutirao sa nekih dvadeset metara. No, nije bio precizan.

Na odmor se otišlo kod nepopularnog rezultata 0:0, a gledatelji na stadionu Arena da Baixada u Curitibi aktere su u svlačionicu ispratili zvižducima.

U nastavku prvi prijete Iranci preko Ghoochannejhada, ali njegov udarac završava pored gola. Nezanimljiva utakmica između ove dvije reprezentacije nastavljena je i u drugom dijelu.

Blagu inicijativu imali su Nigerijci. No, nisu pronalazili put do mreže golmana Davarija.

Igrao se 71. minut kada je Ameobi dobro šutirao glavom. Ipak, i ovaj put lopta odlazi pored gola Iranaca.

Iako su Superorlovi nastojali postići pogodak do kraja meča nisu uspjeli. Ostalo je 0:0, a ovo je ujedno prvi remi u dosadašnjim utakmicama Mundijala, ali i jedna od najlošijih utakmica SP-a.

U grupi F nakon prvog kola Argentina ima tri boda, Iran i Nigerija po jedan, dok je BiH bez bodova.

Nadamo se da će se već u narednom kolu stvari promijeniti.