Nogomet
76

BiH - Nigerija 0:1: Zmajevi pokradeni, poraženi i eliminisani sa Svjetskog prvenstva

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U 2. kolu grupe F Nigerija je pobijedila BiH rezultatom 1:0 i eliminisala je iz daljeg takmičenja. Sudijske pogreške amatera sa Novog Zelanda Petera O'Learyja kumovale su ovom porazu. Dosta toga može se prigovoriti na postavci selektora Safeta Sušića koji je povukao nekoliko nelogičnih poteza. Zmajevima ostaje još jedna utakmica na Mundijalu protiv Irana 25. juna, ali smo izgubili mogućnost plasmana u drugi krug.

Da neće imati svoj dan kapiten bh. tima Emir Spahić najavio je u uvodnim minutama meča kada je napravio dva pogrešna pasa. Kod drugog je morao intervenisati Haris Medunjanin koji je nakon prekršaja dobio žuti karton.

Igrao se 7. minut kada Nigerijci prijete iz slobodnjaka, ali lopta odlazi pored gola. Pokušao je Odemwinge. Zmajevi uzvraćaju minut poslije preko Bešića koji puca preko gola. Potom pokušava Mikel koji je neprecizan. U 14. minuti izabranici Safeta Sušića izvode dobar kontranapad. No, oprezan je Enyeama.

Džeki poništen čist gol

Svoj šut u 19. minuti oprobao je Misimović. Lopta odlazi pored gola. U narednom napadu Zmajevi postižu pogodak preko Džeke. Sudija ga je poništio zbog navodnog ofsajda, ali je usporeni snimak pokazao da je pogriješio.

Bh. reprezentativci pleli su mrežu oko gola Superorlova. U 24. minuti Enyeamu testira Hajrović. No, čuvar mreže francuskog Lillea ponovo je siguran. Minut poslije Džeko se našao "oči u oči" sa golmanom Nigerije koji je ponovo na visini zadatka. Kasnije je odbranio i udarac Pjanića. Kazna za promašaje stigla je u 30. minuti Emenike je prošao Spahića, asistirao za Odemwingea koji iz neposredne blizine matira Begovića za 1:0. Naši su tražili faul nad Spahićem, ali ga nisu dobili.

U 39. minuti Musa je pokušao iz daljine, ali je Begović odbranio. Do kraja prvog dijela Džeko u dva navrata nije bio precizan. Na odmor se otišlo minimalnim vodstvom Nigerije.

Superorlovi prijetili iz kontri

U nastavki naši kreću snažno. No, u 55. minuti prijeti Babatunde, brani Begović. Pogubljeni Spahić kiksao je u 59. minuti, ali je Šunjić otklonio opasnost. Igrao se 61. minut kada golman Zmajeva sjajno brani udarac Emenikea. U tim trenucima Superorlovi su opasno prijetili iz kontranapada. Selektior Sušić je izvršio tri izmjene do 64.minute. Ušli su Ibišević, Salihović i Sušić, umjesto Hajrovića, Lulića i Medunjanina.

Igrao se 67. minut kada je Ibišević izblokiran. Isti igrač u 74. minuti glavom puca preko gola. U 81. minuti Onazi je sjajno šutirao, ali Begović brani. Džeko je pokušao postići pogodak u sudijskoj nadoknadi, ali nije uspio. Pogodio je stativu.

Ovim porazom izgubljene su šanse za plasman u naredni krug.