Nogomet
95

Strani mediji: Nigerija srušila bh. san uz malu pomoć sudija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Nigerije savladala je BiH 1:0 u utakmici Svjetskog prvenstva odigranoj sinoć na stadionu Arena Pantanal. Poraz je označio i ispadanje Zmajeva iz daljnjeg takmičenja, a ta činjenica posebno teško pada igračima i navijačima zbog toga što su tome uveliko doprinijele sudijske greške.

Reuters piše da je reprezentacija BiH koja je sjajno igrala u kvalifikacijama u utakmici protiv Nigerije strogo kažnjena zbog ne preuzimanja rizika.

"Nigerija se pokazala isuviše dobrom za 'bezubu' reprezentaciju BiH čije je razdražljivo ponašanje na terenu završilo ispadanjem iz takmičenja", navdodi Reuters.

Ipak, u nastavku teksta naglašavaju da su sudije oštetile Zmajeve poništivši čist gol Edina Džeke svirajući nepostojeći ofsajd. No, ističu da su Nigerijci pokazali hrabrost na terenu te su nagrađeni za "avanturističku formaciju" zahvaljujući kojoj je Emmanuel Emenike znao iskoristiti očigledni nedostatak na lijevom krilu BiH.

I Boston Herald navodi da su sudijske greške skupo koštale BiH, ali i to da su NIgerijci u ovom susretu bili hrabriji te zasluženo slavili. Također, navode kako se BiH sada oprašta od SP-a, ali ipak Zmajevi imaju priliku da protiv Irana osvoje debitantske bodove i pokažu svoj talent.

Straits Times navodi da su Nigerijci srušili snove Bosancima i Hercegovcima te da su Zmajevi oštećeni zbog poništavanja čistog gola Edina Džeke.

France 24 koji tekst donosi pod nazivom "Nigerija eliminisala BiH uz malu pomoć sudija", pak, navodi kako se bh. odbrana borila s nigerijskim tempom te da je Emanuel Emenike uspio savladati bh. kapitena Spahića i postići pogodak kojim je svoju zemlju odveo u nastavak takmičenja na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Također, France 24 navodi da snimci pokazuju da je Emenike u tom pohodu na bh. gol faulirao Spahića, a da su Zmjavi oštećeni i poništavanjem gola Edina Džeke.