Nogomet
0

Izbjeglica iz BiH fudbalska zvijezda u San Diegu

Sarajevo-x.com
Adis Islamović
Adis Islamović
Adis Islamović bio je premlad da se sjeća kada je njegova majka napustila ratnim vihorom zahvaćenu BiH i s njim otišla u Hrvatsku, a zatim Makedoniju. Otac im se pridružio nakon tri mjeseca. Izgubili su kuću, posao i bankovne račune, ali su spasili živote i ponovo bili slobodni.

Kada je napustio domovinu, Adis je bio star osam mjeseci, a sjeća se da je za prvi rođendan dobio fudbalsku loptu.

Ovih dana, deset godina nakon što se sa porodicom smjestio u San Diegu, Islamović ima priliku da se vrati u Evropu i započne profesionalnu karijeru. Adis želi zaigrati i za reprezentaciju svoje rodne zemlje.

"To je najvažnija stvar, zbog ponosa moje domovine, posebno nakon svega što se desilo. Fudbal ujedinjuje ljude u BiH i ja to želim raditi", rekao je Adis, piše The San Diego Union Tribune.

Adisove ambicije potkrijepljenje su probom i treninzima koje je imao prošlog ljeta u jednom njemačkom drugoligašu.

"Adis je fenomenalan talenat, nema sumnje u to. I ne samo to, on je vrlo vrijedan radnik. Ponekad, talenat utječe na ego, ali je on najposvećeniji i najvrijedniji igrač kojeg sam imao", rekao je Martin Coughlin, trener Wolverinesa, tima u kojem Islamović nastupa.

O Adisovoj igri i njegovi saigrači imaju samo riječi hvale, ističući da je donio ljepotu u igru njihovog tima.

Sportske gene Adis je naslijedio od oca, koji je kao bokser nastupao na Olimpijadi 1976. godine.

"Fudbal je jedino što je Adisu važno. Otkad je počeo udarati loptu, to je sve što je radio. On to voli", rekla je njegova majka Azra.