NK BiH iz St. Louisa
0

Bosanci zadržali fudbalsku tradiciju i u dijaspori

Sarajevo-x.com
Foto: Suburban Journals
Foto: Suburban Journals
Adnan Šabić je strastven fudbaler koji je od ranog djetinjstva bio privržen lopti. Sada mu je 30 godina i živi u zemlji poznatoj po maloj pažnji koja se posvećuje fudbalu. Ipak, sa svojim prijateljima iz BiH sastaje se na utakmicama koje redovno organizuju u parku.

Šabić je član jednog od boljih fudbalskih klubova u regiji, NK BiH Soccer Clubu. Klub je toliko dobar da su tri njegova člana otišla igrati u profesionalne lige - jedan u Njemačku, drugi u BiH, a treći u AC St. Louis. Priču o ovim zaljubljenicima donosi list Suburban Journals.

Krajem aprila 10 fudbalera spomenutog tima predstavljat će Sjedinjene Američke Države na takmičenju bh. dijaspore u Luksemburgu. Igrat će protiv svojih nekadašnjih sugrađana iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Švicarske. Prošle godine NK BiH Soccer Club bio je treći na ovom turniru.

"Ljudi tek sad shvataju da mi ovdje imamo tim", kaže 31-godišnji Vedad Alagić, jedan od učesnika turnira.

Vedad je prije odlaska iz BiH imao 17 godina i bavio se fudbalom. Kad je došao u SAD zaigrao je za Univerzitet St. Louis.

"Svi mi volimo taj sport. Svi mi igramo ga cijeli život", kaže Alagić. "To je poput tradicije ili kulture za nas."

Ta tradicija je dio i porodice Taiba Dedića (33), stanovnika Oakvillea koji je kad je došao u SAD imao samo šest godina.

"Cijela moja porodica je igrala fudbal. Može se reći da nam je to u krvi", kaže Dedić.

Ova sjajna ekipa dodaje kako Amerikanci uopšte nisu fanatični prema fudbalu, kao što je to slučaj u njihovoj matičnoj zemlji.

"Kad igra državni tim, to je kao praznik", kaže Senad Hot (28) iz Creve Couera.