Nogomet
0

Adis "Baggio" Hušidić velika nada Chicago Firea

Sarajevo-x.com
Nakon što je završio studije na University of Illinois u Chicagu, 2009. godine izabran je na draftu Major Soccer League kao "Superdraft".

Prva sezona bila je vrlo uspješna. Odigrao je više od 400 minuta, a od svojih deset nastupa, pet je počeo u prvih 11.

Zanimljivo je da je Hušidićevo pravo ime Adis, a nadimak Baggio dobio je od svog oca koji je veliki obožavatelj italijanskog igrača Roberta Baggia.

Odgovarajući na pitanja za zvanični portal američke fudbalske lige, MLS.com, rekao je da je tokom pauze u sezoni vrijeme provodio uživajući sa svojom porodicom i prijateljima i mogućnosti da može spavati koliko hoće.

Adis ili Baggio rekao je da ga većina prijatelja može opisati kao opuštenog, zabavnog i sportskog tipa. Osim fudbala, Adis uživa i u pripremanju jela. Kaže da bi ljudi bili iznenađeni kad bi znali koliko uživa u kuhanju i da, ako ne putuje, sprema svaki obrok.

Njegovo omiljeno jelo je mamin domaći bosanski specijalitet.

Kako je Adis rekao, trenutak kojeg se najviše stidi je doživio tokom putovanja u Holandiju sa svojim klupskim kolegama. Naime, tokom ručka mu je prišla djevojka i dala komadić papira sa brojem telefona i porukom da joj se javi. Međutim, u pitanju je bio broj telefona jednog saigrača, pa je Adis nekoliko dana bio meta šala i provokacija svojih prijatelja.

Mladi 23-godišnji igrač u SAD je stigao 1997. godine. Kako je svojevremeno izjavio za Chicago Tribune, prvi dojam o Americi bio je potpuno drugačiji od predstave koju je imao. Adis je bio potpuno razočaran onim što je vidio kad je tek stigao iz Njemačke.

"Sve što sam vidio bio je aleja i gomila garaža. Nikoga nije bilo na ulici. Izgledalo je loše", rekao je Adis kojem se američki san počeo ostvarivati. Za svoj novi klub potpisao je petogodišnji ugovor kojim zarađuje oko 150.000 dolara po sezoni.