Nogomet
287

Ivica Osim: Od Amerike smo dobili elegantni šamarčić

Anadolija
Ivica Osim/Foto: Klix.ba
Ivica Osim/Foto: Klix.ba
"Od Amerike smo sinoć dobili elegantni šamarčić, ali sreća, nikome ne teče krv", istakao je Ivica Osim, jedan od najcjenjenijih fudbalskih stručnjaka Balkana i Japana svih vremena u razgovoru za agenciju Anadolija (AA), komentirajući prijateljsku utakmicu Bosna i Hercegovina – Sjedinjene Američke Države (3:4).

Osim je naglasio kako je to bila "fina, jedna korektna opomena".

"Bila je to opomena da nije sve gotovo na našem putu ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Najteže je izdržati do kraja, jer ste tada dosta napeti. Teško je igrati pod pritiskom i završiti posao kako treba. Toga su sada svjesni naši igrači", rekao je Osim za agenciju Anadolija, naglasivši:

"Kažem, dobro je da se sve desilo prije nastavka kvalifikacija. Blizu smo, ali i daleko od Brazila. Vjerujem da nećemo naopako reagovati pod pritiskom. Nadam se da će ovi igrači doći do cilja".

Nekada odličan igrač i još bolji trener sa naših prostora, između ostalog bivši selektor Japana i doskorašnji prvi čovjek Fudbalskog saveza BiH, u utakmici je vidio i dobre strane igre BiH te istakao kako od jednog poraza ne treba praviti "dramu" te nekoga kritizirati.

"Sve je to normalno. Niko ne leti po terenu da bi stalno pobjeđivao. Dobro je što smo brzo i sa lakoćom poveli protiv jakog protivnika. Ponavljam, to je ono što je dobro. Nije dobro što smo izgubili i primili četiri gola u drugom poluvremenu. Opet se pokazalo da bez Emira Spahića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke i Miralema Pjanića teško igramo, ali srećom, svi oni su naši i imaju pasoše BiH. Kada su skupa opasni su, ali ako neko fali ili nekada nije pravi na terenu, ode to…", rekao je Osim.

Popularno zvani Straus sa Grbavice smatra da je Jurgen Klinsmann, selektor SAD-a, dobio utakmicu "staromodnim potezima u taktici".

"On je u drugom poluvremenu žrtvovao svoja dva čovjeka na Pjaniću i Džeki i to se pokazalo efikasnim. Kažu, takav način igre je prevaziđen. Međutim, eto, čovjek nam je pokazao da nije. Dobio je utakmicu i ko te na kraju pita šta je uradio", kazao je Ivica Osim za agenciju Anadolija.