Nogomet
263

Utakmica protiv SAD-a pokazala ko može igrati, a ko ne

Piše: Edin Isanović
Reprezentacija BiH na utakmici protiv SAD-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija BiH na utakmici protiv SAD-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija BiH izgubila je protiv SAD-a prvu utakmicu nakon 15 mjeseci bez poraza, u utakmici u kojoj je u dva poluvremena pokazala dva lica i sve dobre i loše strane uoči odlučujućih utakmica protiv Slovačke u septembru.

Iako je domaća javnost priželjkivala pobjedu, koja bi mnogo značila na planu samopouzdanja pred dvomeč sa Slovačkom, reprezentacija SAD-a je zasluženo slavila na najvećem bh. stadionu.

Prvo poluvrijeme je bilo izuzetno dobro i najboljih 11 igrača lomilo je protivnika visokim tempom i tehničkim znanjem. Vedad Ibišević i Edin Džeko su pokazali da su ubitačan tandem, iskoristili su prilike i postigli golove. Na odmor se otišlo uz vodstvo od 2:0.

Drugo poluvrijeme, drugo lice

Međutim, i u prvih 45 minuta vidjelo se da Klinsmanovi izabranici igraju dopadljiv nogomet. Vidjelo se da su organizirana cjelina. Konstantno su napadali i vršili pritisak prema golu Asmira Begovića, čak i kada su gubili. Nastavak je donio potpuno drugačiju priču. Izlazak nekoliko igrača iz udarne postave Zmajeva (Spahića, Ibiševića, Rahimića, Salihovića i Pjanića) u potpunosti je preokrenuo utakmicu na stranu gostiju.

Započeo je pad u sredini terena, koji je eskalirao i doveo do raspada sistema igre. Posljedice su bile gubljenje kontrole lopte, odsječenost napadača, kontinuirani pritisak gostiju prema posljednjoj liniji Zmajeva... To je rezultiralo sa dva brza pogotka nogometaša SAD-a i poravnanjem rezultata. Igrači koji su ušli sa klupe, prije svih Zahirović, Vršajević, Šunjić i Stevanović nisu bili na očekivanom nivou, a potvrđena je teza da naš nacionalni tim ima izraženu oscilaciju kvaliteta igrača iz prve postave i onih koji svoju šansu čekaju sa klupe.

Gosti su nastavili atake, igrali su zrelo i nadahnuto, ali to je bilo i očekivano temeljem viđenog u prethodnim utakmicama. Uspjeli su u potpunosti preokrenuti utakmicu. Sa nova dva gola došli su do pobjede, to je sjajan doseg koji puno govori o kvalitetima suparnika. U posljednjim trenucima meča Edin Džeko je ublažio poraz.

Debitant Bičakčić pokazao da ima kvalitet

Odbrana bh. selekcija bila je na nivou u prvih 45 minuta. Spahić je kao i uvijek sjajno komandovao. Pomagali su mu Zukanović, Bičakčić i Salihović. No, ulazak Tonija Šunjića na stopersku poziciju u drugom poluvremenu poremetio je igru u posljednjoj liniji. Spora reakcija u nekoliko ključnih situacija omogućila je gostima da lako dolaze u prilike. Kasnije je selektor Sušić debitanta Bičakčića sa pozicije desni-bočni, vratio na libera. Ermin je korektno odradio svoj posao i sigurno će biti pojačanje za naš državni tim. Također, i Zukanović je svoj dio posla odradio bez većih zamjerki.

Ne treba bježati od realnosti da je srednji red jedan od osnovnih uzroka pada igre u drugom dijelu protiv SAD-a. Ako vezni igrači ne nametnu posjed lopte i tako tehnikom ne umaraju protivnika, dogodi se da se troše u trčanju za njima. Ipak, vjerujemo da će kvalitet igrača koji nastupaju na tim pozicijama protiv Slovačke izaći na vidjelo. Džeko i Ibišević su u napadu bili na visokom nivou. Za taj dio tima ne treba brinuti.

Ako se već morao dogoditi prekid pobjedničke serije, dobro je da se to desilo u prijateljskom meču.

Standardnost ekipe je najvažnija i vjerujemo kako je šef državnog tima shvatio na koje igrače može ozbiljno računati, a na koje ne. Sve se vidjelo, ko može i ko ne može. Ovaj poraz je to jasno pokazao.

U zaključku, Sušićev izbor igrača u prvih 45 minuta, uz eventualno neke korekcije, nudi optimizam pred nastavak kvalifikacija. Ako Zmajevi u dvomeču sa Slovačkom osvoje šest bodova, to će značiti da smo milimetar do Mundijala.