Nogomet
889

Ivica Osim: Sad trebamo gledati kako da budemo prvaci svijeta

Piše: J. Hadžiahmetović
Ivica Osim i Ivica Šarić (Foto: Klix.ba)
Ivica Osim i Ivica Šarić (Foto: Klix.ba)
Ivica Osim, legenda bh. nogometa, dočekao je danas na Sarajevskom aerodromu selektora Safeta Sušića i nekoliko reprezentativaca nakon sinoćnje pobjede nad Slovačkom u Žilini. U razgovoru za portal Klix.ba govori o uspjesima Zmajeva, igračima, reprezentaciji...

Osim je jedan od najslužnijih ljudi za uspjehe bh. nogometne reprezentacije posljednjih godina. Zahvaljujući njemu i članovima Komiteta za normalizaciju, Nogometni savez BiH se danas nalazi na pravom putu. Danas je popularni Švabo na čelu Odbora za posredovanje i savjetovanje pri Nogometnom savezu BiH.

Osim kaže da su reprezentativci odradili odličan posao u kvalifikacijama.

"Ja ne znam šta više mogu napraviti, za državu, za sve nas... U takvoj smo situaciji da nam svaki uspjeh dobro dođe, a ovo pogotovo. Do sada nikad ništa nismo napravili što se nogometa tiče. A evo, konačno smo i tu nešto napravili i pomakli se. Sad trebamo gledati kako biti prvaci svijeta, ako ništa drugo", kaže kroz smijeh Osim za Klix.ba.

Našu reprezentaciju nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo očekuju i kvalifikacije za Euro gdje bi nam trebalo biti lakše, tvrdi Osim.

"Ova ekipa može pobijediti svakog i dobro bi bilo napraviti kontinuitet, da se neke stvari promijene u tom smjeru, da se liga smanji, da se neke stvari poprave unutar samih klubova. Sve ovo treba iskoristiti", dodaje Osim.

On je čestitao igračima na uspjehu koji su napravili u dosadašnjim kvalifikacijama.

"Oni su svi napredovali kroz reprezentaciju i to treba da im bude stalno u glavi. Oni su pomogli reprezentaciji, ali je i reprezentacija njima pomogla. Da reprezentacija ne igra ovako kako igra, teško bi i oni nalazili klubove, mijenjali ih... Veliko je to da bh. igrači mijenjaju evropske klubove i uvijek zarađuju više", tvrdi naš sagovornik.

Osim nije htio posebno izdvajati nijednog igrača u proteklim kvalifikacijama.

"Ne bih da vršim pritisak na njih. Svi se s vremenom pokvare. Ovi koji igraju stalno i oni su već upitni, Miske (Zvjezdan Misimović) i svi... Vučemo ih 15, 20 godina. Ovo je prvi put da taj tim eksplodira. Ozbiljno se radilo, igralo i igrači su vidjeli da je ovo šansa za njih. Spaha je promijenio tri tima, mali Pjanić isto tako. Vidjeli su da je reprezentacija odskočna daska. Ako hoćeš nešto da napraviš u životu, onda je to preko reprezentacije koja je izlog igrača. Isto važi i za Hajrovića i Bičakčića", kaže Osim.

Međutim, dodaje Osim, teško će biti održavati ovaj nivo dobrih igara i to je naš najveći problem.

"Jer, mi kad počnemo 'ploviti' po zraku, ne padamo više", kaže Ivica Osim za Klix.ba.