Nogomet
260

Osim o hrvatskoj reprezentaciji: Niste prošli jer ste bahati

Klix.ba
Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Klix.ba)
Legenda bh. nogometa, Ivica Osim, prokomentirao je neuspjeh nogometne reprezentacije Hrvatske da se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu kazavši da Hrvatska nije poštovala suparnike u kvalifikacijama.

"Inače je problem svih Balkanaca prepotencija i sve ono što uz to ide. Onaj ko je prepotentan zaboravlja da to smeta drugima, ali i njemu samome. Ne poštujemo druge, bahati smo. Hrvatska nije poštovala suparnike u kvalifikacijama", rekao je Osim u razgovoru za Index.hr.

Popularni Švabo je dio krivice prebacio i na novinare.

"Napravila se potcjenjivačka atmosfera, vi već godinu dana pišete da ste sigurni. To je opasno, posebnu u ovoj grupi, gdje je Srbija imala iste planove kao i vi. To je vrlo kvalitetna grupa. Pomogli ste da vaši igrači misle da mogu pobijediti svakoga", rekao je Osim.

Složio se s konstatacijom novog selektora Hrvatske, Nike Kovača, da je reprezentacija ove zemlje ostala u 1998. godini, ali je ipak priznao da ga je iznenadilo što se Hrvatska nije kvalificirala.

Osim smatra da problemi u hrvatskoj selekciji neće nestati s novim selektorom.

"Vama je velika šteta što ste na onakav način maknuli Markovića. Ipak je čovjek dao puno nogometu, vaš savez i danas živi od njegovih para", rekao je.

Kada je u pitanju situacija u nogometu BiH, Osim je kazao da su neke stvari krenule nabolje, jer se više selektoru Safetu Sušiću niko ne petlja u posao, pa ni on.

"Uvijek neko od političara sve pokvari, ali zbližavanje je primijetno. Neću reći da je nogomet to napravio, ali nogomet je u tome dobrodošao i to se također osjeća! Ima uvijek onih kojima uspjeh smeta, koji su zavidni", kazao je legendarni Švabo.