40.000 navijača
57

Italijanski imunolog priznao da je utakmica Lige prvaka pomogla širenju korone

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Italijanski imunolog Francesco Le Foche smatra da je utakmica Lige prvaka između Atalante i Valencije jedan od događaja koji je utjecao na širenje koronavirusa u ovoj državi i da bi danas bilo nezamislivo da se takav događaj održi.

Atalanta je u tom susretu upisala je pobjedu rezultatom 4:1, a taj susret igrao se na San Siro stadionu u Milanu i bilo je prisutno 40.000 navijača koji su stigli iz Bergama.

Kako kaže Le Foche, taj meč bio je vrhunac kolektivne euforije i virus je tu imao puno prostora da se širi.

"Nekoliko velikih događaja je uzrokovalo širenje virusa, a jedan od njih bi vrlo lagano mogla biti i utakmica između Atalante i Valencije. Bio je to vrhunac kolektivne euforije, hiljade ljudi se okupilo i bili su jedan do drugog na samo nekoliko centimetara. Grlili su se i pjevali, a sve je to moglo doprinijeti širenju virusa", kaže Le Foche.

Dalje, on navodi da mnogi koji su imali kartu nisu željeli propustiti utakmicu, čak iako su imali povišenu temperaturu, a da u tom trenutku Italijani nisu shvatali dovoljno ozbiljno ovaj problem.

"Pretpostavljam da mnogi nisu željeli propustiti utakmicu ako su imali karte, čak i ako su imali povišenu temperaturu ili druge simptome virusa. Bilo je ludilo igrati pred toliko ljudi, ali u to vrijeme stvari nisu bile dovoljno jasne. Sada bi to bilo nezamislivo", kaže on.

Ukupan broj preminulih u Italiji popeo na 4.825. Jučer su u posljednja 24 sata registrovana 6.557 nova slučaja zaraze koronavirusom. Tako je u Italiji sada ukupno 53.578 zaraženih.