Nogomet
130

Irski mediji se plaše odmornih Pjanića i Ibiševića, a uzdaju se u Begovića

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Irski mediji upozoravaju da su naši reprezentativci u formi pred susrete baraža za odlazak na Euro 2016. godine u Francuskoj, koji će se igrati 13. i 16. novembra. Michael Walker, novinar "The Irish Timesa", druge najčitanije novine u Irskoj, detaljno je analizirao nastupe naših Zmajeva tokom ove sedmice.

"Miralem Pjanić je najbolji izvođač slobodnih udaraca, barem statistički, u Seriji A. Upoznajemo se sa balkanskim prezimenima u odbrojavanju za baraž koji će odlučiti da li će Irska biti u Francuskoj iduće godine ili će gledati Euro kući", počinje tekst Walker.

"Odjednom su se naši momci počeli zanimati za igre Dinama, Herthe i Rome. To su tri kluba u kojima BiH ima igrače. Uostalom, selektor Martin O'Neill bi volio da ima igrače koji igraju u Ligi prvaka, kao što ih ima selektor BiH Mehmed Baždarević. Sigurno su oba selektora s velikom pozornošću pratila susret između Rome i Leverkusena, a Baždarević ima više razloga za zadovoljstvo s obzirom da su Džeko i Pjanić pogodili za pobjedu Rome.

Od 28 igrača na koje Baždarević računa u baražu, Džeko i Pjanić su dvojica od pet koji igraju Ligu prvaka. S druge strane, O'Neill nema nijednog.

Uz Džeku i Pjanića pogodio je i 20-godišnji Armin Hodžić, koji je pogodio glavom u porazu Dinama kod Olympiacosa. Kao mlad igrač potpisao je za Liverpool, ali se nije izborio za mjesto. Još uvijek je mlad i vjerovatno će biti na klupi, ali je on igrač za budućnost.

Marin Aničić je još jedan igrač koji vjerovatno neće biti u startnoj postavi, ali je igrao za kazahstansku Astanu protiv Atletico Madrida. Igrao je lijevog stopera i uspješno čuvao Fernanda Torresa i Antoinea Griezmanna. Susret je završen 0:0.

Asmir Begović je u Ligi pvaka pogriješio prvi put ove sezone skrivivši gol prilikom nabačaja protiv Dinamo Kijeva i izgledao je kao neko ko se ne bavi deset godina profesionalno fudbalom.

Begović će ovog vikenda igrati protiv svog bivšeg kluba Stoke Cityja, deset dana nakon njihovog susreta u Liga kupu, kada je primio gol od Jona Waltersa. Osim Waltersa, Glenn Whelan i, ako bude igrao, Marc Wilson će se uvjeriti je li Begović imao samo loš dan protiv Dinama. O'Neill će vrlo vjerovatno biti na toj utakmici, dok će Baždarevića zanimati susret Roma - Lazio, u kojem će igrati samo Džeko, dok će Pjanić odmarati zbog suspenzije.

Baš kao Pjanić u Rimu, Vedad Ibišević će odmarati zbog suspenzije u Berlinu, te će oba biti svježi i odmorni za baraž.

Raspoloženje u bosanskohercegovačkoj reprezentaciji je na visokom nivou, te će O'Neill sigurno postaviti defanzivnu varijantu u Zenici sljedećeg petka", stoji u Walkerovoj analizi.