Mane isplivale
70

Analiza / Igra na sigurno i Mourinhov plan da Fellaini sruši Sevillu pretvoreni u Unitedov pakao

Piše: Omar Tipura
(Foto: EPA-EFE)
Ispadanje od Seville u osmini finala Lige prvaka za Manchester United (ukupan rezultat 2:1 za Sevillu) je veliki neuspjeh, bez obzira na to kakve planove imaju čelnici kluba i koliko imaju strpljenja za Unitedov povratak u vrh evropskog nogometa. Plan Josea Mourinha da sa što manjom dozom rizika nadjača Sevillu nije uspio, a na kraju su isplivale samo mane tima s Old Trafforda.

Nakon Unitedovog remija u gostima u prvoj utakmici osmine finala protiv Seville (0:0), u analizi smo napisali da beskrvna igra Crvenih đavola nije nikakvo iznenađenje pošto na klupi sjedi Mourinho, trener koji je tokom svoje karijere u nokaut fazama takmičenja uglavnom tako lomio protivnike.

Tada smo naveli podatak da je Mourinho šest puta tokom trenerske karijere prvi meč osmine finala Lige prvaka igrao u gostima te da nikada nije slavio. Samo jednom od tih šest puta je ispao.

Mourinho u posljednjih šest mečeva nokaut faze ne zna za pobjedu

Protiv Seville je, dakle, bio sedmi put da gostuje u prvom meču osmine finala Lige prvaka pa ni tada nije slavio. Ali, nije ni prošao dalje. Sad je ovo već drugi uzastopni put da ispada u osmini finala Lige prvaka.

Posljednji put je osminu finala igrao 2015. godine kada je vodeći Chelsea ispao od Paris Saint-Germaina. Ni tada, kao ni ovaj put, nije upisao pobjedu ni u jednom od dva meča, što znači da njegova statistika u posljednja četiri meča nokaut faze Lige prvaka kazuje da on u tim mečevima ne zna za pobjedu, a upisao je tri remija i poraz. Kada na sve to dodamo i ona dva polufinalna meča protiv Atletico Madrida u sezoni 2013/14. kada je vodio Chelsea, dolazimo do podatka da Mourinho ne zna za pobjedu u posljednjih šest mečeva nokaut faze Lige prvaka. U tim mečevima ima četiri remija i dva poraza, oba poraza upisao je kod kuće.

Ispadanje od Seville koja je sinoć na Old Traffordu slavila rezultatom 2:1 je veliki neuspjeh za United i tu nema opravdanja. Riječ je o timu koji u španskoj La Ligi skoro sigurno neće izboriti mjesto među četiri najbolje ekipe pa će tako propustiti Ligu prvaka naredne sezone. Riječ je i o timu koji je, od dolaska Vincenza Montelle na klupu, dakle od 30. decembra 2017. godine, čak u tri navrata primao po pet golova u jednom meču, a to se dešavalo u susretima protiv Real Betisa, Eibara i Atletico Madrida.

United je Sevilli zabio samo jedan gol u 180 minuta nogometa i to je ispod nivoa ekipe koja u svom kadru ima Romelua Lukakua, Alexisa Sancheza, Marcusa Rashforda, Juana Matu, Jessea Lingarda, Antonhyja Martiala, Paula Pogbu...

Fellainijev poučak

Ipak, "sahranjivati" ovaj United koji je u posljednje tri sedmice upisao pobjede protiv Chelseaja i Liverpoola bilo bi previše. Ekipa zauzima drugo mjesto u engleskom Premiershipu te ima četiri boda više od Tottenhama, pet bodova više od Liverpoola i devet bodova više od Chelseaja, što je veliki pomak - dosta manji pomak od onog koji pravi Manchester City, ali mjeriti bilo koga, posebno timove Premiershipa prema nevjerovatnom Cityju više nije relevantno u odnosu na prošlu sezonu.

Mourinhov plan protiv Seville bio je sličan planu koji mu je donio pobjedu protiv Liverpoola na Old Traffordu (2:1) proteklog vikenda. Tada je United oba pogotka postigao nakon duge lopte upućene ka Lukakuu čije su spuštanje lopte tražili Rashford, Alexis i Mata, dok su preostali članovi postave vrebali "drugu loptu" i sprečavali kontranapad. United je iz dvije takve akcije koje smo prikazali u našoj videoanalizi postigao pogotke i na kraju osvojio tri boda.

Protiv Seville Mourinho je imao igrača više kada je skok u pitanju, jer je sinoć igrao Marouane Fellaini koji je ušao s klupe protiv Liverpoola. Postavljanjem Fellainija u prvu postavu Mourinho je dobio još jednog čovjeka koji će uz Lukakua pokušati ostvariti nadmoć u zračnim duelima.

United je imao ukupno 31 zračni duel u napadu i šest u odbrani. Od ukupno 37 zračnih duela, dobili su 21. Od svih ofanzivnih zračnih duela (31) čak 10 puta je lopta išla ka Fellainiju koji je na terenu proveo 60 minuta. Dakle, svako šest minuta u prosjeku United je dugom loptom tražio Belgijanca.

Fellaini je najveći problem imao u duelima protiv Stevena N'Zonzija koji je pružio sjajnu predstavu. Francuz je bio odličan i u zračnim duelima i u gradnji igre svog tima.

N'Zonzi, kao ni njegovi saigrači, ipak, nisu uspjeli totalno zaustaviti Fellainija koji je u nekoliko navrata spuštao loptu svojim saigračima, ali oni nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti u takvim situacijama. Čak se dešavalo da igrači Uniteda nakon Fellainijevog dobijenog zračnog duela reaguju toliko loše da su Sevilli otvarali prostor za kontranapad iako je Mourinhov plan da se šalju duge lopte, u suštini zatvarao prostor kontranapadima protivnika. Sve navedeno možete vidjeti u videoanalizi.

Igra na Fellainija, pored dugih lopti za Lukakua i povremenih pokušaja da se stvori višak na desnom boku Seville gdje je poziciju desnog beka igrao Mercado, treća opcija Seville za tu poziciju bila je osnovno Mourinhovo napadačko oružje u sinoćnjem meču. Poprilično jednostavno bez ikakvih komplikacija. Taj plan obično traži da igrači, grubo rečeno, individualno riješe napadačke sitaucije, dok se kolektivno odrađuje defanzivni dio posla.

Greške u odbrani neprimjerene za Mourinhov tim, zaslužen prolaz Seville

Sve pada u vodu kada igrači nisu na vrhuncu koncentracije i kada ne pokazuju veliki motiv, a sve to uz nedostatak većeg rizika u napadu doprinijelo je tome da United ne postiže gol na vrijeme i kako je meč odmicao Sevilla je samo čekala svoju šansu.

"Šlag" na sve nedostatke Uniteda stigao je u 74. minuti kada jedan od najiskusnijih igrača ekipe s Old Trafforda Antonio Valencia pravi grešku u predaji lopte iako je imao bolje opcije u tom trenutku. Valencia je pasom tražio Alexisa koji se nije uspio na vrijeme postaviti. Sevilla je uz pomoć Evera Banege slomila Unitedov vezni red pri čemu je i Pogba imao poprilično loše postavljanje, a sve je rezultiralo pasom Pabla Sarabije i golom rezerviste Wissama ben Yeddera.

Drugi gol je stigao nakon nove greške u odbrani Uniteda. Eric Bailly je pustio Joaquina Correu da neometano skoči u kaznenom prostoru, što je otvorilo prostor za novi Ben Yedderov gol.

Ove dvije greške su atipične za timove koje vodi Mourinho, posebno na ovakvom nivou. Nismo navikli na njegove timove da primaju tako jeftine golove.

Bilo je kasno da se United vraća nakon drugog Sevillinog gola postignutog u 78. minuti pa je Lukakuov gol postignut u 84. minuti bio samo kao počasni pogodak za konačnih 2:1.

Sevilla je napravila senzaciju, ali zasluženo ide dalje. United je pokazao da još uvijek nije spreman za velike stvari. Pomak u Premiershipu je napravljen, ali United još uvijek nije na stazama velikog tima. Ostaje samo pitanje šta je potrebno da se to desi. Promjene na klupi, u igračkom kadru ili samo vrijeme...