Sve po starom
98

Analiza / Mourinhov nogomet nije iznenađenje, po "nule" je išao i slabijima od Seville

Piše: Omar Tipura
Jose Mourinho nikada u karijeri nije pobijedio u prvom meču osmine finala LP odigranom u gostima. (Foto: AFP)
Jose Mourinho nikada u karijeri nije pobijedio u prvom meču osmine finala LP odigranom u gostima. (Foto: AFP)
Znate li koliko je puta Jose Mourinho prvi meč osmine finala Lige prvaka igrao u gostima? Sedam puta. Koliko je puta slavio? Nijednom. Neobično jeste, jer The Special One ima više trofeja Lige prvaka nego pobjeda u svim prvim mečevima osmine finala odigranim u gostima. Sinoćnji remi sa Sevillom samo je dio te statistike.

Odmah na početku izlistat ćemo statistiku koju smo naveli:

Barcelona 2004. (poraz u gostima 2:1 pa pobjeda 4:2 Chelseaja i prolaz dalje); Porto 2007. (remi u gostima 1:1 pa pobjeda 2:1 Chelseaja i prolaz dalje); Lyon 2011. (remi u gostima 1:1 pa pobjeda 3:0 Real Madrida i prolaz dalje); CSKA Moskva 2012. (remi u gostima 1:1 pa pobjeda 4:1 Real Madrida i prolaz dalje); Galatasaray 2014. (remi u gostima 1:1 pa pobjeda 2:0 Chelseaja i prolaz dalje); Paris Saint-Germain 2015. (remi u gostima 1:1 pa remi 2:2 i ispadanje Chelseaja).

Jose Mourinho je sinoć sedmi put u trenerskoj karijeri prvi meč osmine finala Lige prvaka igrao u gostima. Ni sedmi put nije slavio. U šest prethodnih navrata, dakle ne računajući Sevillu, samo jednom je ispao nakon što je u prvom meču osmine finala bio gost, a to se desilo u sezoni 2014/15. kada mu je PSG dao dva gola s igračem manje i to oba u posljednjim trenucima regularnog dijela (86'), odnosno produžetaka (114').

Mourinho u goste ne dolazi po pobjedu

Nije onda nikakvo čudo što je Manchester United u prvom meču osmine finala Lige prvaka sinoć igrao beskrvno te upisao gostujući remi protiv Seville (0:0). Mourinho je, vidjeli smo, vodeći Chelsea i Real, u situacijama poput sinoćnje kući i dolazio obično s remijima. Čak i kada su nasuprot njega stajali Porto, Lyon, CSKA i Galatasaray. Jedina je razlika to što je ovo jedini put da Mourinhov tim ne postigne gol u prvom meču osmine finala odigranom u gostima.

Generalno, Mourinho ima samo dvije pobjede u 13 gostujućih mečeva osmine finala Lige prvaka, odnosno samo sedam pobjeda u svih 27 gostujućih mečeva nokaut faze Lige prvaka.

Klubovi se mogu mijenjati, kao što kritike mogu rasti, samo vrijeme može pokazati da li je njegov rok istekao, ali jedno je sigurno - Mourinhov nogomet se ne mijenja.

Mourinhova ideja za meč protiv Seville, Mourinhov plan za taj meč, sve se moglo predvidjeti onog trenutka kada je osigurao prvo mjesto u grupi ispred Basela, CSKA Moskve i Benfice, jer bez obzira na ishod žrijeba, znalo se da će United u prvom meču osmine finala biti gost, znalo se da će jedne noći u februaru ići na "nulu". Sudbina je htjela da protivnik bude Sevilla i da meč bude odigran sinoć.

Potvrdu onog što će se odigrati na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán donio je Mourinhov izbor startne postave. Četvrti najskuplje plaćeni nogometaš svih vremena, 105 miliona eura težak Paul Pogba ostao je na klupi, a na teren je poslan "besplatni" Scott McTominay, izdanak Unitedove škole, 21-godišnji mladić iznad čije glave je i dalje ogroman upitnik, bez obzira na njegovo sasvim zadovoljavajuće izdanje protiv Seville.

McTominay kao znak da su potrebni jednostavnost i sigurnost

Zaboravite na trakavicu između Pogbe i Mourinha o kojoj se sve glasnije priča. Zaboravite i na to što je zbog navodne prehlade Pogba propustio subotnji okršaj protiv Huddersfielda u FA kupu. Da je Mourinho zaista osjetio da ne može bez Francuza, Francuz bi sigurno igrao.

Radilo se o tome što Mourinho može bez Pogbinih najvećih vrlina koje se uglavnom tiču njegove igre prema naprijed. Mourinho je sinoć trebao jednostavnost i sigurnost, a to mu je garantovao McTominay uprkos tome što je takva odluka izazvala šok u poprilično velikom dijelu javnosti.

Pogba sinoć ne bi ni ulazio da u 17. minuti teren nije morao napustiti povrijeđeni Ander Herrera. Mourinho je sinoć trebao remi, a za remi mu nije trebao Pogba.

"Planirao sam uvesti Lingarda kao što sam uveo dva brza krila (Martiala i Rashforda op. a.), ali to je bilo nemoguće, jer sam jednu izmjenu morao izvršiti u prvom poluvremenu", kazao je Mourinho nakon meča.

Dobro, ta izjava pokazuje da je Mourinho, ipak, bio spreman krenuti po gol u posljednjih 15-ak minuta meča, ali nije to bilo primarno.

Kada je već jasno da se United u Sevillu došao braniti, ne zato što je velik, slavan i imućan dovoljno da od ljeta 2016. godine potroši 350 miliona eura, nego zato što ga vodi Mourinho, onda je vrijeme da obratimo pažnju na učinkovitost Unitedovog plana.

A učinkovitost plana bila je ispod zadovoljavajućeg nivoa. Plan jeste bio "mourinhovski", ali izvedba nije. Ponajviše zbog individualnih grešaka igrača.

Broj udaraca koje je uputila Sevilla (25 naspram Unitedovih šest, odnosno osam u okvir gola naspram Unitedovog jednog) poprilično zavarava. O tome je govorio i The Special One nakon meča.

"De Gea je imao jednu sjajnu odbranu, a nakon toga nije imao šta da radi. Ostali šutevi su bili laki. Radilo se samo o statističkim šutevima", zaključio je Mourinho u kratkoj izjavi za RTE 2 nakon meča, dok je na konferenciji za medije kazao da je Sevilla pred kraj prvog poluvremena imala nekoliko šansi zbog toga što je United griješio u posjedu lopte".

Težina De Geinih odbrana i greške Uniteda kod Sevilline najbolje šanse

Portugalac i nije potpuno u pravu. Sevilla jeste imala poprilično veliki broj bezopasnih šuteva, ali United je dopustio previše Sevilli, mnogo više nego smo inače navikli od Mourinhovog tima kad se brani. Mourinho je ipak u pravu kada kaže da su najbolje, odnosno da je najbolja šansa Seville stigla nakon greške Uniteda.

To možemo vidjeti u videoanalizi koju smo napravili. Nakon duge lopte Sevillinog kapitena Sergija Escudera, United lagano osvaja loptu koju Ashley Young šalje prema Victoru Lindelofu i Davidu de Gei. Međutim, Lindelof i De Gea se nisu najbolje razumjeli pa je španski golman morao ispucati loptu.

Potom Sevilla gradi novi napad, a nova Unitedova greška dešava se kada loptu prima Steven N'Zonzi. Umjesto da Paul Pogba izađe na N'Zonzija, to čini Alexis Sanchez koji tako ostavlja slobodnog desnog beka Seville Jesusa Navasa. N'Zonzi proigrava Navasa i Sevilla u toj situaciji na desnom krilu ima situaciju "dva na jedan", odnosno Navas i Pablo Sarabia protiv Ashleyja Younga, dok Pogba i Sanchez ispadaju iz igre. Navas je imao dovoljno prostora da uputi centaršut, a gađao je napadača Luisa Muriela.

Tu se dešava treća Unitedova uzastopna greška, a to je kretnja Chrisa Smallinga. Tačnije, očajna kretnja tog engleskog štopera koji se ničim izazvan udaljava od Muriela i tako kolumbijskom napadaču otvara prostor da neometano šutira glavom. Tada De Gea spašava United.

Pored ove odbrane, De Gea je imao još jednu vrhunsku odbranu, a ona se desila malo prije nego Murielova kada je N'Zonzi došao do lopte nakon gužve nastale poslije izvedenog kornera. Veznjak Seville je šutirao glavom, a De Gea odbranio. Svih preostalih šest od ukupno osam De Geinih odbrana bile su lake, onakve kakvim ih je opisao Mourinho.

Ipak, osam odbrana je zaista mnogo, jer ovo je, računajući samo mečeve Lige prvaka, najveći broj odbrana nekog Unitedovog golmana nakon finala Lige prvaka 2011. godine kada je Barcelona savladala United (3:1). Tada je Edwin van der Sar također sakupio osam odbrana. A porediti tu Barcelonu s ovom Sevillom je suvišno.

Zaustavljanje N'Zonzija i Banege, ispadanje Pogbe u defanzivi

Glavna stavka Mourinhovog defanzivnog plana u ovom meču bilo je čuvanje N'Zonzija i Evera Banege, dvojice glavnih kreativaca Seville. Zadatak da čuvaju ovu dvojicu veznjaka imali su McTominay i Herrera, a kasnije i Pogba nakon što je izašao Herrera. Ovdje leži jedan od razloga što smo ranije naveli da Mourinhu nisu trebale Pogbine napadačke vrline, jer je Francuz samo preuzeo obaveze koje je imao Herrera. Ništa više od toga.

McTominay i Herrera su, u onih 15 minuta koliko ih je Herrera proveo igrajući na terenu, posao obavljali besprijekorno, dok je Pogba u nekoliko navrata griješio. Ranije smo mogli vidjeti njegovu grešku koju je učinio zajedno sa Sanchezom kada nije izašao na N'Zonzija, već je dopustio Sanchezu da to učini. U narednom videozapisu prikazat ćemo kako u jednoj situaciji ispušta N'Zonzija, dok u drugoj ne pravi presing nad Banegom. Obje situacije napravile su probleme Unitedovoj odbrani u nastavku napada.

Duge lopte na Lukakua kao štit od kontranapada, United ne može biti sretan ostvarenim rezultatom

Napadački plan Uniteda u ovom meču bile su ponajviše duge lopte na Lukakua gdje se očekivalo da on ili sam završi napad ili uključi ostatak ekipe u akciju. Uz sve to dolazi i ono klasično Mourinhovo sprečavanje kontranapada protivnika, jer kada izbijete loptu prema napadaču, obično se skoro svi ostali vaši igrači nalaze iza mjesta gdje lopta pada. U tom slučaju ako već ne osvojite loptu, onda skoro sigurno vaš protivnik neće napraviti kontranapad.

Lukaku je još jednom osjetio šta znači igrati ovakve mečeve kada ih vodi Mourinho - ne dobijate mnogo šansi za postizanje gola i zato je važno da realizujete jednu od rijetkih. Belgijanac je imao samo dva šuta u cijelom meču, oba su išla izvan okvira gola. Međutim, jedan udarac je mogao promijeniti mnogo toga, a to je onaj iz 25. minute kada je Sanchez poslao sjajan pas za Lukakua koji je šutirao preko gola. Slične situacije Lukaku je imao u pojedinim velikim okršajima u Premiershipu, kao protiv Manchester Cityja (poraz Uniteda 2:1) na Old Traffordu ili protiv Liverpoola na Anfieldu (remi 0:0).

Vratimo se na onu Mourinhovu statistiku kada je riječ o njegovim gostujućim mečevima, ne samo osmine finala Lige prvaka, nego cijele nokaut faze. Njegov tim je u ukupno 12 navrata bio gost u prvom meču nekog dijela nokaut faze Lige prvaka i samo jednom je slavio. A protivnik je bio kiparski APOEL. Tada je Mourinho vodio Real Madrid. U preostalih 11 navrata Mourinhovi timovi su upisali sedam remija i četiri poraza. U tih 11 navrata njegov tim je sedam puta uspio proći dalje nakon što gostuje u prvom meču nokaut faze, dok je četiri puta ispao.

Na kraju, tim Uniteda je uzeo povoljan rezultat, ali sigurno ih ne može veseliti činjenica da nisu postigli gol, jer za prolaz dalje na Old Traffordu 13. marta moraju slaviti pošto ih rezultat 0:0 vodi u produžetke, dok svi ostali remiji vode Sevillu u četvrtfinale.