Oni će biti u fokusu 100. derbija
0

Husejinović ili Zeba odlučuju na Koševu

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svjetla reflektora prvo će njih fokusirati, od njih se traži da budu igrači odluke. Said Husejniović (24) i Zajko Zeba (29) su ponajbolje što BHT Premijer liga ima, najvažniji nogometaši Sarajeva i Željezničara.

Za Husejniovića su brojni evropski klubovi, nakon sjajne izvedbe protiv Levskog , nudili ugovore. Udicu su posebno bili bacili bugarski timovi. Ipak, ostao je na Koševu i trenutno je igrač koji nosi ambicije Bordo tima. Prodoran i brz, izuzetno opasan za suparničke odbrane.

Nekada je žrtva trenerskih šema. Said je izuzetan kreativac koji vuče akcije i razigrava saigrače. U svojoj karijeri igrao je i za njemački Werder, ali se njegov zenit tek očekuje. Najveći uspjeh Sarajeva u protekloj godini, eliminacija Levskog, u najvećoj su mjeri djelo njegove inspiracije – golova.

Zeba je, bez dvojbe, najvažnija karika u orkestru Amara Osima. Specijalista je za pogotke iz prekida. Odličnog driblinga i nepredvidivih rješenja. Zajko je znalac oko kojeg se vrti igra cijelog veznog reda. Često razigrava i pogađa.

I navijači i stručnjaci govore o njima. Said i Zajko znače posebno. Ostaje da vidimo hoće li Zeba uspjeti pripremiti neku dobru priliku za svoje saigrače u napadu.Hoće li otvoriti prostor nekim igračima da dođu do izražaja, o tome zavise i šanse Plavih na Koševu.

Također, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Husejinović izdržati sve pritiske, to može biti od presudnog značaja.

Mnogi su veliki igrači obilježili historiju Sarajeva i Želje, njihovi su golovi donosili prevagu. Lucidnost je izuzetno bitan faktor, a ako neko od pomenutih igrača bude u optimalnom izdanju, učinak za njihov klub bit će veći.

I jedan i drugi klub su u pozitivnom zamahu u pogledu svega što se dešava. Ipak, jedino mjerilo je teren. U oba tabora nadaju se da će u subotu naveče biti usamljeni na vrhu tabele.

Svi priželjkujemo ispunjeno Koševo.