Nogomet
62

Holanđani srušili sjajnu Australiju u Porto Alegreu

Piše: J. H.
Sjajnu nogometnu predstavu vidjeli smo u utakmici između Holandije i Australije koja se danas igrala na stadionu Beira-Rio u Porto Alegreu.

Nakon što su demolirali Španiju u prvom kolu grupne faze Mundijala, svi su od Holandije očekivali da će danas do koljena potući i selekciju Australije u drugom kolu grupe B.

Međutim, Socceroosi su pružili nevjerovatan otpor i sjajnu igru protiv jednog od favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva.

Lale su povele preko Arjena Robbena u 20. minuti nakon sjajne solo akcije krilnog napadača Holandije.

Međutim, već u sljedećem napadu Socceroosa, stiglo je izjednačenje. Tim Cahill, veteran australskog nogometa, sjajno je primio loptu u šesnaestercu Holandije i iz voleja savladao golmana Oranjea Jaspera Cillessena.

Potpuni preokret u utakmici desio se u desetoj minuti drugog poluvremena. Daryl Janmaat je igrao rukom u šesnaestercu Holandije, a sudija je pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač penala bio je Mile Jedinak za 2:1 u korist Australije.

Robin van Persie je ponovo izjednačio, da bi Memphis Depay šutem sa velike udaljenosti doveo Holandiju u vodstvo od 3:2.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao.

Holandija je ovom pobjedom osigurala osminu finala, a u trećoj utakmici protiv Čilea bit će bez Robina van Persieja koji je danas zaradio drugi žuti karton te je automatski suspendovan za susret trećeg kola grupne faze.