Nogomet
156

Holandija pobijedila Kostariku na penale i plasirala se u polufinale gdje ih čeka Argentina

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U posljednjoj utakmici četvrtfinala Mundijala u Brazilu Holandija je savladala Kostariku rezultatom 4:2 nakon jedanaesteraca i plasirala se u polufinale. Tamo ih čeka motivisana Argentina. Otvaranje utakmice potpuno je pripalo Tulipanima koji su dominirali, dok su se izabranici Jorgea Luisa Pinta odlučila na kontranapade. Kostarika se organizovano branila.

U prvih 20 minuti Holanđani nisu uspjeli ozbiljnije da ugroze gol Navasa. Igrao se 22. minut kada se Van Persie, nakon sjajne akcije, našao u dobroj šansi. Ipak, šutirao je u dobro postavljenog čuvara mreže najvećeg iznenađenje ovogodišnjeg SP-a.

Navas sjajno branio

Tikosi su u 28. minuti pokušali ugroziti gol Cillesena, ali je odbrana Holanđana otklonila opasnost. Samo 60 sekundi poslije Depay dobro puca, ali Navas sjajno interveniše i sprečava siguran pogodak. U 34. minuti Kostarika, ponovo nakon prekida, ozbiljno prijeti najefikasnijoj reprezentaciji Mundijala. No, to im ne donosi ništa konkretno.

Posljednju priliku za promjenu rezultata Van Gaalove trupe imaju u 39. minuti. Sneijder fantastično šutira iz slobodnjaka, ali je Navas ponovo na visini zadatka.

Prvo poluvrijeme okončano je nepopularnim rezultatom 0:0. Holandija je imala više od igre, ali su se Kostarikanci odlučili na odbranu i uz maksimalan angažman svih aktera sačuvali su svoj gol.

U nastavku Holandija kreće snažno. U 53. minuti Robben pravi solo-prodor, ali je srušen. Nakon prekida lopta odlazi preko gola. Borbeni Tikosi odolijevali su svim napadima Oranja.

Igrao se 60. minut kada Kostarikanci izvode dobru akciju. U šesnaestercu Holandije pao je Campbell, a glavni sudija pokazuje da se igra nastavi.

Sneijder pogodio stativu

U narednoj akciji Bolanos pokušava iznenaditi Cillesena iz slobodnjaka. Lopta odlazi preko gola. U ovom periodu igre bolja je bila Kostarika. U 65. minuti Gonzalez šutira glavom. Nije bio precizan, ostalo je 0:0.

Deset minuta poslije Vlaar glavom, sa nekoliko metara, prebacuje gol. Sneijder u 82. minuti fantastično izvodi slobodan udarac i pogađa stativu. Prethodno je oboren Robben. Već u narednom napadu Van Persie šutira, ali nesavladivi Navas brani. Napadač Manchester Uniteda imao je sjajnu priliku u 88.minuti, ali je promašio loptu u presudnim trenucima.

U posljednjim trenucima meča Van Persie iz dva pokušaja ne uspjeva pogoditi mrežu Kostarike. Tejeda je drugi udarac zaustavio na gol-crti. Ostalo je 0:0, utakmica je otišla u produžetke.

U 94. minuti Vlaar poslije korenera odlično gađa glavom, ali Navas nastavlja seriju odbrana. U prvih 15 minuta rezultat se nije mijenjao.

Veliku priliku u drugom dijelu imala je Kostarika, ali je udarac Urene odbranio Cillesen. U 119. minuti Sneijder je pogodio prečku.

Louis Van Gaal odlučio je u posljednjoj minuti umjesto Cillesena ubaciti golmana Krula. Ostalo je 0:0, penali su odlučivali putnika u polufinale.

Kostarika je prva pucala. Borges je pogodio. Van Persie je poravnao. Udarac Ruiza odbranio je Krul, a Robben je donio prednost Holandiji.

Gonzalez je u trećoj seriji bio precizan za Kostariku, Sneijder za Oranje. Bolanos je matirao Krula u četvrtoj seriji, ali je bio siguran i Kuyt.

Udarac Urene odbranio je Krul i Holandija je otišala u polufinale.