Nogomet
21

Pobjeda Španije za oproštaj od SP-a, Holandija savladala Čile

Piše: N. J.
Holandija - Čile (Foto: EPA)
U 3. kolu grupe B Svjetskog prvenstva u Brazilu večeras su se sastali Australija i Španija, te Holandija i Čile. Španija je u Curitibi bila bolja od Australije 3:0, dok je Holandija sa 2:0 savladala Čile u Sao Paulu. Ovim je okončano takmičenje u grupi B iz koje u osminu finala idu Holandija i Čile.

Australija - Španija 0:3

Australija i Španija su tek u 3. kolu tražile prve bodove na ovom SP-u. Španci su zasigurno najveće razočaranje prvenstva, jer su nakon samo dva odigrana kola, kao aktuelni svjetski prvaci, morali pakovati kofere za odlazak iz Brazila.

U ovom meču igrali su za prestiž, a prednost protiv Australije donio im je David Villa u 36. minuti utakmice, atraktivno pogodivši petom na asistenciju Juanfrana. Tako se na odmor otišlo uz prednost Španije 1:0.

U nastavku, Furija je zaigrala još angažovanije te dotukla protivnika. Najprije je Torres u 69. minuti nakon dodavanja Inieste povisio prednost Španije na 2:0, a onda je Mata u 82. minuti poslije dodavanja Fabregasa poentirao za konačnih 3:0.

Holandija - Čile 2:0

Holandija i Čile, dvije selekcije koje su ranije osigurale plasman u osminu finala SP-a, odigrali su prvih 45 minuta prilično oprezno. Tako prvo poluvrijeme ove utakmice nije ponudilo atraktivnu i zanimljivu igru, a treba istaći da su Holanđani ipak bili nešto opasniji, prvenstveno iz kontri. Prvih 45 minuta utakmice završeno je bez golova.

U nastavku, slična slika, ali sa nešto više prilika na obje strane. Iz jedne takve, Holanđani su došli do vodstva. Samo dvije minute nakon što je ušao u igru, nogometaš Holandije Fer pogađa za vodstvo svoga tima 1:0 u 77. minuti. Depay je u sudijskom vremenu drugog poluvremena pogodio nakon asistencije Robbena za konačnih 2:0 što je rezultat kojim su Holanđani zadržali maksimalan učinak na ovom prvenstvu.

Grupa B, konačna tabela:

  1. Holandija 9
  1. Čile 6
  2. Španija 3
  3. Australija 0