Nogomet
321

Kraj Mundijala za Špance, Čileanci svjetske i evropske prvake poslali kući

Piše: J. H.
(Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija Španije poražena je i u drugoj utakmici grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Ovaj put Čileanci su bili bolji od aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka te ih savladali sa 2:0 na Maracani u Rio de Janeiru.

Ostala je Špancima još jedna utakmica, ona protiv Australije, prije nego spakuju kofere i vrate se na Pirinejski poluotok gdje će ih dočekati nimalo raspoloženi navijači.

Nakon debakla protiv Holandije i poraza od 5:1, Čileanci su večeras zagorčali život Crvenoj furiji.

Španci nisu očekivali ovakvu igru južnoameričke selekcije koja je stigla do vodstva u 20. minuti utakmice.

Eduardo Vargas je iskoristio odličnu asistenciju Aranguiza te bez većih problema savladao golmana Casillasa.

Do kraja prvog poluvremena, semafor je već okazivao 2:0 za večeras zvanično gostujuću selekciju. Asistent prvog gola upisao se u strijelce u 43. minuti.

Mogli su Španci smanjiti vodstvo Čilea da je Sergio Busquets bio precizniji ispred gola golmana Brava. No defanzivni vezista Barcelone nije uspio zatresti mrežu protivničke selekcije.

Nakon što je selektor Crvene furije Vicente del Bosque krenuo na sve ili ništa, Čileanci su mogli i do 3:0, ali Mauricio Isla nije bio precizan ispred praznog gola Španije.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao.

Nakon dva kola, jasno je ko iz grupe B ide u osminu finala. Sa po šest bodova iz dvije utakmice, to su Holandija i Čile koji će u međusobnom duelu odlučiti koja će reprezentacija sa koje pozicije ući u drugi krug Svjetskog prvenstva.