Nogomet
21

HNS znao da će doći do nereda: Policija identificirala huligane, počela hapšenja

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema pisanju portala Index.hr hrvatska policija je identificirala huligane koji su izazvali prekid utakmice između Hrvatske i Češke na Euru, a hapšenja su već u toku.

Još uvijek nije poznato koliko huligana je uhapšeno, ali je zvaničnik hrvatske policije Krunoslab Borovec potvrdio da je hrvatska policija identifikovala nekoliko osoba te informacije proslijedila Francuzima. Neki huligani su već uhapšeni, dok se za ostalim još uvijek traga. Podaci o huliganima su dostavljeni na sve granične prijelaze. Nezvanično, u Francuskoj je uhapšeno 29 osoba za koje se sumnja da su umiješane u nerede.

Index navodi da je povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza Miroslav Makrović nakon utakmice izjavio da je HNS imao dojavu o neredima u 85. minuti te da uje upravo zbog toga policija ranije ušla na teren i ogradila tribinu na kojoj su bili hrvatski navijači.

Podsjetimo, Hrvatska je vodila 2:1 kada se huligani bacili nekoliko baklji na teren te jedan topovski udar koji je eksplodirao veoma blizu redara. Utakmica je prekinuta, a potom nastavljena kada su se stekli uslovi za to. Česi su uspjeli doći do izjednačenja i boda pogotkom iz penala.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske zbog pomenutih huligana, fašističkih zastava i pjesama, a kaznu očekuje i zbog ulaska navijača na teren tokom utakmice s Turskom odigrane u Parizu.