Nogomet
0

VIDEO / Hat-trick Olića za plasman Bayerna u finale Lige prvaka

Totalsport/Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bayern Munchen večerašnjom pobjedom nad Lyonom u gostima od 3:0 plasirao se u finale ovogodišnje Lige prvaka. Zvijezda večeri bio je hrvatski reprezentativac Ivica Olić koji je postigao hat-trick. Mreža Bayerna ostala je netaknuta.

Teško izborenu pobjedu (1-0) iz prve utakmice Bavarci su potvrdili golovima hrvatskog reprezentativca u 26., 67. i 78. minuti, čime su izborili svoj osmo finale u Ligi/Kupu prvaka, prvi nakon 2001. godine, kada su također osvojili posljednji od četiriju svojih naslova europskih prvaka.

Igrom je Bayern porazio domaćina još uvjerljivije negoli rezultatom. Dominirali su igrači Louisa van Gaala pri izjednačenom stanju na travnjaku, kao i u posljednjih 30-ak minuta, nakon što je Lyonov brazilski stoper Cris u 59. minuti zaradio drugi žuti karton.

Ivica Olić bio je neosporno igrač utakmice. Na samom je početku sjajno pritisnuo Crisa i oteo mu loptu iskosa s desne strane, pred 16-ercem. Proigrao je potom desnom nogom sjajno Thomasa Müllera pred golom, ali je mladi napadač gostiju bio zamalo neprecizan.

Vratio je Müller uslugu Oliću u 26. minuti. Nakon duplog pasa s Robbenom vratio je povratnu loptu na Olića, koji je fintirao svog čuvara lažnim udarcem lijevom nogom, okrenuo se nalijevo i rutinirano matirao Huga Llorisa desnom nogom.

Svojom jačom nogom, ljevicom, Olić je u 67. minuti riješio pitanje prvog finalista zabivši nakon što ga je pravodobno u 16-ercu, iskosa s lijeve strane, proigrao Turčin Hamit Altintop.

Konačno, 11 minuta kasnije hrvatski je strijelac zabio glavom na ubacivanje Philippa Lahma s desne strane.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić, nažalost, ušao je u igru tek u 69. minuti kada je već bilo kasno za preokret Lyona.

U devet ovosezonskih odigranih utakmica Lige prvaka Olić je skupio sedam golova. Jednako toliko zabio je Cristiano Ronaldo, a bolji je, s pogotkom više, tek Leo Messi. Statistički, i ne samo statistički, 30-godišnji Brođanin spada u sam vrh najboljih svjetskih napadača.

Bayern čeka protivnika u finalu koji se 22. maja, u subotu, igra na madridskom Santiago Bernabeuu. Dat će ga sutrašnji dvoboj Barcelone i Intera na Nou Campu.

Louis van Gaal stekao je mogućnost postati treći trener u historiji s naslovima evropskog prvaka na klupi dva različita kluba. Dosad je to pošlo za rukom tek dvojici trenera: Nijemcu Ernstu Happelu s Feyenoordom 1970. odnosno HSV-om 1983. godine, te Švicarcu Ottmaru Hitzfeldu s dortmundskom Borussijom 1997., odnosno minhenskim Bayernom 2001. godine.

Polufinale Lige prvaka:

Lyon - Bayern 0:3 (Olić 26', 67', 78')