U sjajnoj formi
17

Gojak za Klix.ba: Krenulo me, u svaku utakmicu ulazim kao da je finale Lige prvaka

D. B.
Amer Gojak (Foto: EPA-EFE)
Amer Gojak (Foto: EPA-EFE)
Bh. reprezentativac Amer Gojak odlično je počeo novu sezonu, upisao je nekoliko važnih pogodaka i asistencija u dresu zagrebačkog Dinama, a imao je i značajnu ulogu u plasmanu Modrih u grupnu fazu Lige prvaka. Sve to je bilo povod razgovora za portal Klix.ba.

Gojak je u Superkupu Hrvatske postigao gol protiv Rijeke i tako donio Dinamu prvi trofej u sezoni. Uslijedili su golovi i asistencije u prvenstvu i kvalifikacijama za Ligu prvaka, čime je najavio odličnu formu.

“Postigao sam taj gol protiv Rijeke za osvajanje Superkupa Hrvatske, pogodio sam protiv Gorice u HNL-u, potom protiv Ferencvaroša i Rosenborga, asistirao u pobjedi nad Interom iz Zaprešića, a to pokazuje da sam dobro krenuo u novoj sezoni. Iza mene su odlične pripreme, sjajno se osjećam i imam podršku trenera, kao i porodice. Sve se posložilo za jednu jako dobru sezonu u Dinamu”, izjavio je Gojak.

Dinamo se izborio za plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a upravo je Gojak postigao fantastičan gol protiv Rosenborga za remi 1:1 u drugoj utakmici nakon što su Modri prvu dobili u Zagrebu rezultatom 2:0. Mnogi ga hvale, cijena na tržištu mu raste, imao je i nekoliko ponuda, ali on je čvrsto nogama na zemlji.

“Prošle godine smo pokazali da se možemo nositi sa svima, a Benfica koja je prodala igrače u vrijednosti od 120 miliona eura nas je eliminisala u produžecima. Igrali smo i s Fenerbahčeom te Anderlechtom, klubovima koji imaju ‘težinu’ u Evropi. O meni neka pričaju drugi, moje je da iskoristim svaku priliku koju mu trener ukaže. Što se tiče moje vrijednosti na tržištu, ne govorim o tome. Igrač vrijedi onoliko koliko klubovi ponude za njega. Imao sam nekoliko ponuda ovog ljeta, ali ništa nismo konkretizirali”, rekao je nogometaš Dinama.

Ipak, zadovoljstvo svojom formom ne krije te vjeruje da je spreman i za veće izazove od aktuelnih.

“Jako sam zadovoljan, krenulo me je kad sam osjetio da mi trener Nenad Bjelica vjeruje. Kada je stao iza mene, tada sam mogao igrati svoju igru. Možda bi to bilo i ranije da su neki drugi treneri imali hrabrosti stati iza mene, ali zato sam Bjelici vratio na najbolji mogući način. U svaku utakmicu ulazim kao da je finale Lige prvaka. Takav mi je karakter, to je jedini ispravan put. Utakmice koje sam odigrao u Evropi su pokazale da se mogu nositi s konkurencijom u jačim ligama od HNL-a, ali sve u svoje vrijeme”, kazao je Gojak.

Amer je već postao standardno ime na spisku selektora nogometne reprezentacije BiH Roberta Prosinečkog, a mnogi ga vide kao budućeg vođu Zmajeva.

“Vođa se ne postaje, nego se rađa, ili to imaš u sebi ili nemaš. Jako mi je drago što ljudi smatraju da ću biti vođa državnog tima u budućnosti, moje je da se trudim i da ih ne razočaram. Svaki put kad dobijem poziv, osjećam se ugodno na okupljanju reprezentacije. Stariji igrači su me prihvatili i ponosan sam što sam dio Zmajeva. Nadam se da ću u budućnosti dati puno za BiH”, istakao je bh. reprezentativac.

Reprezentaciju BiH čeka trnovit put do plasmana na Euro.

“Nažalost, doveli smo se u situaciju da nam je svaka utakmica do kraja kvalifikacija odlučujuća. No, na muci se poznaju junaci, mislim da imamo kvalitet koji će nam omogućiti da se plasiramo na Euro, želja nije upitna”, jasan je bio Gojak.

On je zasad igrač Dinama, a sa svojim saigračima juriša na duplu krunu.

“Dinamo svake godine mora jurišati na trofeje, to je pravilo u Hrvatskoj. Osim toga, jedino prvo mjesto nosi kvalifikacije za Ligu prvaka kojoj Dinamo pripada. Naš klub mora igrati ovo elitno takmičenje svake godine. Međutim, svi nas žele skinuti s trona i to je opasnost ako igramo na više frontova. Ipak, vjerujem u trenera Bjelicu i svoje saigrače, možemo do trofeja u ovoj sezoni te dočekati proljeće u Evropi”, završio je Gojak.