Nogomet
109

Glavaš: Povreda Edina Džeke je tragedija, ali su Zmajevi najbolji kad je najteže

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Nakon što je objavljena zvanična informacija o tome kako kapiten bh. reprezentativac Edin Džeko neće moći igrati u utakmici protiv Izraela u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, među navijače Zmajeva se "uvukao" strah. Bh. stručnjak Vlatko Glavaš smatra da BiH može pobijediti Izrael uprkos neigranju važnih igrača, ali ako izgubi, Evropsko prvenstvo će, smatra Glavaš, biti daleko.

Bivši reprezentativac i kapiten bh. državnog tima je i sam veoma razočaran zbog povrede Edina Džeke, ali vjeruje u Zmajeve.

"Ovo je zadnja stvar koja nam je trebala, malo je reći da je povreda Edina Džekoe tragedija, posebno jer nema ni Vedada Ibiševića. Sigurno je da su nam oni sada najpotrebniji, ali je reprezentacija BiH i ranije bila najbolja upravo onda kada je bilo najteže. Ne treba sada dizati tenzije, jer mi moramo igrati utakmicu u svakom slučaju. Edin je kapiten, dao je mnogo golova, ali je činjenica da selektor Safet Sušić sada mora potražiti neko drugo rješenje. Nije sve izgubljeno, jer nije samo Džeko reprezentacija. Njegov dolazak na okupljanje će pokazati ostalim igračima da mu je stalo do reprezentacije, kao i da želi da neko drugi postigne gol", izjavio je Glavaš.

On nije želio posebno komentarisati mogućnost da Sušić pozove nekog novog igrača u reprezentaciju.

"Ne znam koliko drugi nogometaši mogu odgovoriti zadatku, jer, jedno je igrati u klubu, a drugo u reprezentaciji. Nas čeka velika utakmica. Ipak, to ne znači da selektor ne može pozvati još nekog u reprezentaciju", rekao je bh. stručnjak.

Glavaš smatra da bi reprezentacija BiH napravila veliku stvar pobjedom protiv Izraela, ali i da bi se porazom znatno udaljila od plasmana na EP.

"Mi možemo dobiti puno iz ove utakmice, ali ako izgubimo, daleko smo od Evropskog prvenstva. Zmajevi trebaju izaći na teren i pokazati da su kvalitetniji uprkos tome što ne igraju neki naši veliki nogometaši. Pobjedom bismo vratili mir u NSBiH, reprezentaciju i među navijače. Ne trebamo krenuti sa stavom da smo već izgubili", jasan je bio Glavaš.

On očekuje tešku utakmicu protiv, kako je rekao, fanatičnih Izraelaca.

"Protiv Izraela će biti teško, to su istinski fanatici. Oni uvijek pokazuju koliko im je stalo do reprezentacije. Mnoge su velike reprezentacije imale problema s njima. No, mi moramo imati ozbiljan pristup i pokazati naš kvalitet. Potrebna nam je strpljiva igra, koja nam, siguran sam, može donijeti pobjedu. Momci koji budu igrali umjesto Džeke i Ibiševića će imati motiv više", kazao je bivši kapiten reprezentacije BiH.

Ukoliko bi reprezentacija odigrala neriješeno, također bi se dovela u nezavidnu poziciju, jer bi sljedeće godine o njenoj sudbini mogli odlučivati rezultati ostalih utakmica u grupi.

"Dok ima matematičke šanse, ništa nije gotovo. Objektivno, dosadašnji rezultati nisu ono što smo očekivali. Ako bismo odigrali neriješeno, onda postoji mogućnost da sljedeće godine neko drugi odlučuje o nama. Realno, moramo ozbiljno odigrati sve utakmice do kraja. Ako sad izgubimo od Izraela, bit će veoma teško", završio je Glavaš.

Utakmica Izrael - BiH se igra 16. novembra u Haifi.