Nogomet
156

Navijači odlaze u Izrael, nadaju se pobjedi "ranjenih" Zmajeva

Piše: D. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Navijači nogometne reprezentacije BiH polako kreću ka Izraelu, gdje će na stadionu u Haifi bodriti Zmajeve u utakmici protiv Izraela u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Među navijačima vlada optimizam uprkos velikim problemima s povedama.

Nesib Bajramović iz Zenice uglavnom prati reprezentaciju na gostovanjima, dok na domaćim utakmicama, kako kaže, mjesto na tribinama prepušta onima koji nemaju priliku otići u inozemstvo. On smatra da je najvažnije izbjeći poraz, ali vjeruje da Zmajevi mogu osvojiti sva tri boda.

"Očekujem neriješen rezultat, a moguće je i da pobijedimo. To će zavisiti od naših reprezentativaca i njihovog raspoloženja. Iako imamo mnogo problema s povredama, igrači mogu dati i više od svog maksimuma kako bi se nametnuli selektoru. Neigranje Džeke i Ibiševića ne mora biti loša stvar, jer ih protivnici uvijek udvajaju, a sada Izraelci ne znaju ko je opasniji. Što se tiče rezultata, najvažnije je da ne izgubimo. Ako nam se dogodi taj peh, ni tada neće biti gotovo", rekao je Bajramović.

Amir Minarević iz Donjeg Vakufa smatra da je pobjeda imperativ ukoliko Zmajevi žele zadržati šanse za plasman na EP.

"Nadao sam se boljim rezultatima, očekivao sam barem sedam bodova iz tri utakmice, ali, šta je tu je. Sada igramo oslabljeni protiv Izraela, ali sam ipak optimista i nadam se pobjedi. Imamo mi igrače koji mogu napraviti dobar rezultat i bez Kolašinca, Džeke, Salihovića i Ibiševića. Ne očekujem da ćemo napasti od prve minute, ali tokom utakmice svakako očekujem da krenemo odlučno prema protivničkom golu i postignemo pogodak, jer nam pobjeda itekako treba. Ako ne daj Bože izgubimo, bojim se da bismo izgubili dosta šansi za plasman na EP u Francusku", rekao je Minarević.

Rešad Šahinagić iz Mostara također putuje u Izrael. Prema njegovom mišljenju, Zmajevi će pobijediti Izraelce.

"U svakom slučaju ja očekujem pobjedu. Bolji smo od Izraela i pobijedit ćemo ih. Nisam razočaran rezultatima u ovim kvalifikacijama. Mi trebamo biti ponosni na reprezentaciju, koja je bila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U Izraelu možemo pobijediti i bez važnih igrača, uvjeren sam u to. Na kraju ćemo se plasirati na EURO", kazao je Šahinagić.

Nusret Karup iz Sarajeva smatra da bi i pobjeda i remi bili pozitivan rezultat, ali da bi u slučaju poraza moralo doći do promjena.

"Reprezentaciju pratim kod kuće i na gostovanjima. Bit će nam teško zbog silnih povreda, ali se nadam da ćemo uz borbenost na terenu ostvariti pozitivan rezultat. Nadam se pobjedi, ali je u ovoj situaciji i remi dobar rezultat. Nedostajat će nam Džeko i Ibišević, ali koga nema, bez njega se može. S njima bi bilo lakše, ali eto, ovi momci sada moraju dati 120 posto od sebe za pozitivan rezultat. Ako bismo kojim slučajem izgubili, selektor i njegovi saradnici trebaju odstupiti, jer smatram da ne bi imali šanse za plasman na EP", rekao je Karup.

Utakmica Izrael - BiH se igra u nedjelju u Haifi.