Jose Mourinho
0

"Finale u Madridu je važnije od Svjetskog prvenstva"

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho (Foto: AP)
Interov portugalski trener Jose Mourinho uoči finalne utakmice Lige prvaka, 22. maja u Madridu protiv Bayerna, tvrdi da se radi o većem i važnijem događaju nego što je Svjetsko prvenstvo.

"To je najvažnija nogometna utakmica na svijetu! Veća čak i od Svjetskog prvenstva, jer su ekipe koje igraju Ligu prvaka na višoj razini od reprezentacija na Svjetskom prvenstvu! Kako to? Pa, tako, reprezentacije ne mogu kupiti najbolje igrače na svijetu", kaže Mourinho.

Portugalski kontroverzni trener je s Portom osvojio Ligu prvaka 2004. godine, ali mu to kasnije nije uspjelo u Chelseaju ili prošle sezone u Interu. No, ove sezone je Mourinho klub iz Milana doveo do njegovog prvog finala najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja nakon 1972. godine. Inter je svoj zadnji naslov prvaka Evrope osvojio još 1965. godine.

Inter je u prošle dvije sezone svoju misiju u Ligi prvaka završavao već u osmini finala. No, ove sezone je u nokaut-fazi eliminirao Chelsea, CSKA i Barcelonu, koja je prošle sezone bila prvak Evrope. I danas se vuku repovi zbog načina na koji je Mourinhova družina izbacila Katalonce. Nakon što je Inter u prvoj utakmici na San Siru slavio s 3-1, u uzvratu je poraz 1-0 imao okus pobjede, jer je odveo ''nerazzurre'' u finale.

Mourinho je u utorak još jednom odgovorio na kritike i napade mnogih koji ga optužuju za vrlo nepopularnu, odbrambenu strategiju na stadionu Camp Nou.

"Kao prvo, mislim da ove sezone još nisam vidio niti jednu utakmicu kao što je bila ona u kojoj smo u Milanu pobijedili Barcelonu s 3-1. Nisam na djelu vidio ekipu koja bi igrala kao što smo mi odigrali taj dvoboj. Igrali smo napadački i bili smo agresivni protiv prvaka Evrope. Zabili smo tri gola prvaku Evrope!"

"U Barceloni smo, pak, ostvarili ukupnu pobjedu u polufinalu, a svi su pričali samo o tome kako smo parkirali autobus ispred našeg gola. Međutim, nisu u pravu. Mi nismo parkirali autobus, parkirali smo avion! A to smo učinili iz dva razloga. Prvi jest taj što smo veći dio utakmice igrali s igračem manje, a drugi je taj što smo dobili prvu utakmicu s 3-1. I to ne tako što smo pred naš gol parkirali autobus, brod ili avion, već tako što smo ih razbili", euforično je zborio Portugalac.

Potom je nastavio diviti se svojoj ekipi i vlastitoj strategiji...

"Isto tako, nisam vidio da je iko odigrao protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu ove sezone, kao što smo mi to napravili. Ni Chelsea nije baš mala ekipa, ove sezone je postao prvak Engleske. Samo smo mi ove sezone odigrali dvije utakmice na visokoj razini i protiv Chelseaja i protiv Barcelone.

Na kraju, Mourinho je ustvrdio da će Thiago Motta više nedostajati Interu nego Franck Ribery Bayernu. Obojica veznih igrača propustit će finale zbog crvenih kartona u polufinalnim utakmicama.

"Nama će više nedostajati Motta nego Bayernu Ribery. Motta je igrač koji je već iskusio finale Lige prvaka, to bi nam njegovo iskustvo puno značilo u ovom finalu. On je igrač koji daje ravnotežu našem veznom redu, igrač kojem je jako teško oduzeti loptu", zaključio je Mourinho.