Nakon preuzimanja Reala
0

Mourinho najavio pojačanja u odbrani i veznom redu

Totalsport
Perez i Mourinho (Foto: AP)
Perez i Mourinho (Foto: AP)
Unatoč silnim milionima kojeg troše iz godine u godinu, nogometaši Real Madrida posljednji su naslov u Ligi prvaka proslavili 2002. godine. S namjerom da se to ispravi, stigao je Jose Mourinho.

Portugalski trener odveo je Porto na tron tog takmičenja, a prije nego što će isto ponoviti s Interom, engleski je Chelsea dva puta uveo u polufinale. Nakon što je klub sa Santiago Bernabeua pred početak prošle sezone potrošio više od 250 miliona eura za dovođenje Cristiana Ronalda, Kake, Karima Benzeme, Xabija Alonsa i ostalih sezona je upropaštena, a vitrine ostale prazne.

"Liga prvaka je najteže takmičenje, znamo što nam slijedi, znamo da nas čeka naporan rad, ali mi ćemo ga u miru obavljati", kazao je Mourinho podsjetivši na glavni cilj kluba, ali i na to da je s Portom i Interom do konačne nagrade stigao u drugoj sezoni.

"Ne volim se braniti mišlju da je za uspjeh potrebno mnogo vremena, već agresivno pristupiti njegovom ostvarivanju. Meni je najvažnije pobjeđivati, pa me ne plaše niti magnitude ovoga kluba. Izazov nije lak, ali ga s nestrpljenjem očekujem", dodao je Portugalac otkrivši da će pojačanja tražiti u odbrani i veznom redu svog novog tima:

"U Sergiju Ramosu Real ima jako dobrog desnog odbrambenog igrača, ali ja mislim da će on biti još bolji na poziciji stopera. Zato trebamo popuniti mjesto na desnoj strani. Također, treba nam i zamjena na lijevoj strani na kojoj igra Marcelo. Real mora imati balansiranu ekipu, no s različitim tipovima igrača na svakoj poziciji i zato ćemo takvoga naći. Moramo igrati finale svakog takmičenja u kojem ćemo biti, neovisno o tome hoćemo li u njemu slaviti ili ne. Za takvo što nam treba raznolikost po mjestima u timu."

"Nadalje, srednji red je izuzetno važan, a kompletnog igrača u sredini veze jako je teško pronaći. Više je 'desetki' i defanzivnih veznjaka. Ne možemo pričati o tome ko je najbolji igrač sredine terena pošto je upitno kako bi se koji od njih snašao u drugim nogometnim kulturama.

"Niko ne može tvrditi da bi Frank Lampard zabio 30 golova u Seriji A ili Primeri, no u Premiershipu ih u prosjeku postiže 28 što je upravo nevjerovatno. Jednako tako, ne može se tvrditi da bi (Barcelonin par) Xavi ili Andres Iniesta jednako kvalitetni bili u Engleskoj ili Italiji", objašnjava Mourinho.